Jag tror jag är lite kär i dig
En film om Grooming
Föräldrar och lärare är många gånger ovetande om vad barn och unga gör och vilka de har kontakt med när de surfar på nätet. Hur ska vi då kunna skydda våra barn och hur ska vi prata med dem om det här? Vi behöver ofta själva mer kunskap för att kunna lära barnen hur man förhåller sig på nätet, vad man skriver och vilka bilder man publicerar. Grooming är ett växande problem i vårt samhälle och det måste få ett slut.
Tillsammans med filmbolaget Pophunters har vi producerat Jag tror jag är lite kär i dig som handlar om Nadja, en helt vanlig tonårstjej. I filmen träffar hon en kille, William, på nätet. Först flörtar de och skickar oskyldiga meddelanden till varandra, men William vill snart mer. Nadja låter sig övertalas att skicka en lättklädd bild, och därefter tar det inte lång tid förrän situationen urartar.
Filmen belyser också ett vanligt missförstånd. Många tror nämligen att grooming handlar om att någon under en längre tid, veckor eller månader, bygger upp ett förtroende hos ett barn, och att detta förtroende gradvis går över i ett utnyttjande. Men i själva verket kan det gå blixtsnabbt, i vissa fall händer allt bara på en kväll eller ett par dagar.
Språket i filmen kan upplevas som hårt och tufft men vi har efter många diskussioner och i samråd med vår ämnesexpert Ulrika Rogland valt att behålla den tonen då det är så verkligheten ser ut för unga i dag. Med filmen vill vi skaka om, väcka tankar och få igång diskussioner. Jag tror jag är lite kär i dig skildrar hur lätt det är att manipuleras och hur snabbt en situation som från början verkar oskyldig kan övergå till ett sexuellt övergrepp. Filmen riktar sig till elever från mellanstadiet och uppåt, och ska endast ses i en lärares eller annan vuxens närvaro.
Till filmen har vi producerat en lärarhandledning med diskussionsfrågor att jobba med i klassrummet. Man kan jobba i helklass eller i mindre grupper, det viktigaste är att man tillsammans pratar om alla frågor som kan uppstå.
Diskussionsunderlaget är framtaget i samråd med Ulrika Rogland.
Diskussionsmaterial
Till filmen har vi producerat en lärarhandledning med diskussionsfrågor att jobba med i klassrummet.
Man kan jobba i helklass eller i mindre grupper, det viktigaste är att man tillsammans pratar om alla frågor som kan uppstå. Diskussionsunderlaget är framtaget i samråd med Ulrika Rogland.
Nyheter om grooming
Det här är en påhittad dagboksanteckning som visar hur det kan kännas för någon som utsätts för grooming online. Även om offret i detta fall aldrig skrev en dagbok, är texten baserad på verkliga händelser som framkommit i en förundersökning. Det är en stark påminnelse om hur viktigt det är att prata om och förstå riskerna med att interagera med okända personer på nätet.
Läs merDet här är en påhittad dagboksanteckning som visar hur det kan kännas för någon som utsätts för grooming online. Även om offret i detta fall aldrig skrev en dagbok, är texten baserad på verkliga händelser som framkommit i en förundersökning. Det är en stark påminnelse om hur viktigt det är att prata om och förstå riskerna med att interagera med okända personer på nätet.
Läs merPå Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.
Läs mer