Aktuellt

Här hittar du det allra senaste inom alla våra olika fokusområden.

Om det är ett område du är extra intresserad av så kan du sortera nyheterna genom att välja kategori.

Kategorier:

Alla
Alkohol och droger
Grooming
Hälsa
Mobbning
Vad är grooming?

Grooming är en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med minderåriga i syfte att begå någon form av sexualbrott.

Läs mer
Maria Florin, strateg och samordnare vid Omsorgs- och socialförvaltningen, staben för ledningsstöd och kvalitet, Lidingö stad: 

Jag fick upp ögonen för Aktiv Skola under 2021 via Lidingö stads fältkuratorer som tipsade mig om er hemsida och allt det fina material ni har. Jag påbörjade en dialog med skolan om deras behöv av kunskap och ett samarbete med Aktiv Skola startade.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Mobbning
Vad är bötning?

Bötning är när någon hittar på en skuld och tvingar en person att betala. Detta kan i sin tur leda till att den som är under hot börjar begå kriminella handlingar för att få ihop pengar till den påhittade skulden.  

Läs mer
Ny lag på gång - ska förebygga skolmobbning.

Idag mobbas en till två elever i varje klass i Sverige, det är den högsta siffran någonsin, visar en rapport från stiftelsen Friends. Och Brå:s nya granskning visar att 45 procent av alla niondeklassare har blivit utsatta för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under året.

Läs mer
”Att jobba i grundskolan är, utan att överdriva, som att dagligen besöka en krigszon.”

En ny kartläggning av tidningen Nerikes Allehanda visar att 1 031 lärare i Örebro län har lämnat skolan. Flera lärare rapporterar om krisläge och att de får höra saker som att de är brickor i ett spel och att de är utbytbara.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!