Förtroendebloggen

Att göra en budget 

Läs mer om Erika Larsson Erika Larsson
Skuldrådgivare

Det finns många olika sätt att göra en budget på, men du bör alltid börja med att:

  • Lista samtliga inkomster, det kan vara lön, barnbidrag, aktivitetsersättning med mera.
  • Lista samtliga fasta utgifter, såsom hyra, el och hemförsäkring.

Inkomster minus utgifter – vad finns kvar? 

Här har du grunden till en hållbar ekonomi. Om du någon gång varje år kollar av med inkomster och utgifter så ser du om det går ihop eller inte och kan agera därefter. Kanske har utgifterna dragit iväg och det är dags att se över till exempel elavtal och telefonabonnemang, eller så har inkomsten kanske ökat och du kan lägga mer krut på sparande? Ett tips när det gäller sparande är att spara delar av den årliga löneökningen. Oftast saknar man inte dessa pengar eftersom man tidigare inte har haft dem.

Nästa steg i din budget kan vara ett utgiftsårshjul. När har du ofta extra utgifter? Jul, födelsedagar, semester och när det till exempel är dags att betala fordonsskatten. Har du plats i din budget för dessa utgifter eller kan det vara en bra idé att spara lite varje månad så att du kan hantera dessa situationer? Nu när du vet att och när de kommer är det enklare att planera för dem.

Under ett år har vi dessutom ganska många oförutsedda utgifter. Ett sätt att hantera dessa är att ha ett buffert-sparande. Ett sparande som är lättillgängligt och inte utgör grunden för din övriga ekonomi. Se tillbaka på det gångna året, vilka oförutsedda utgifter har du haft? Förseningsavgifter, bilreparationer? Storleken på din buffert bestämmer du själv utifrån dina behov, det kan vara allt från några hundralappar till tusentals kronor, och kom ihåg att ett litet buffert-sparande är bättre än inget.

Nyhetsbrev