I min familj brukar vi göra julklapparna själva
En jul sydde jag smålöjliga leggings i hysteriska mönster till var och en av dem som vi firade med det året. Samma år fick vi hemgjord sugarscrub i fina små glasburkar som min syster hade gjort. Min mamma hade satt ihop fina julgrupper till alla och kusinen hade bakat miniatyr-pepparkakshus. Jättetrevligt och mer ekonomiskt än att köpa julklappar till alla. Eller? Varje år ökar viljan att göra fina julklappar och att bräcka varandra med våra hemgjorda alster. Det blir dyrare och dyrare… Men vad får julen kosta egentligen, och blir man lyckligare av fler och dyrare julklappar?
Vi vill väldigt gärna se våra barn lysa upp på julafton när de öppnar sina klappar, och vi vill förstås att de ska få allt fint som de önskar sig. Men går det ihop ekonomiskt? När vi inte kan begränsa oss efter den inkomst vi har är det lätt att ta till erbjudanden som ”köp nu, betala i januari”, eller ännu värre ”köp nu, betala i vår”. Vad händer egentligen när vi tänker att vi kan betala sedan?
Julklappen som du vill ge ditt barn kostar kanske 2 000 kronor. Du har möjlighet att få en kredit direkt i butiken på 10 000 kronor – dessutom räntefritt – och du tänker att du i sådana fall kan köpa alla julklappar i samma butik. Du tar krediten på 10 000 kronor och börjar betala av först i januari. Problemet är bara att om du inte kan spara ihop pengar till julen, hur ska du då kunna betala av den under resten av nästa år? Vad vi ibland glömmer är att julledigheten är mer än bara julafton. Vi ska förutom julklappar och julmat även ha pengar över till jullovsaktiviteter och lite lyx på nyårsafton.
Så hur gör vi då för att inte låta julen bli en ångestfylld skuldfälla?
- Låna inte till julklappar, det blir dyrt och man riskerar att fastna med avbetalningar under lång tid. Försök i stället att planera i god tid före, lägga undan pengar till julen och att sprida ut inköpen över året.
- Involvera barnen och låt dem vara med och prioritera vad som är viktigt att lägga pengar på under julen.
- Gå ihop om större kostnader – mormor och kusiner kanske vill vara med på de lite dyrare julklapparna?
- Planera! Hur mycket pengar har jag? Vad ska de räcka till? Försök att begränsa dig själv.
Har du problem att få din ekonomi att gå ihop? Kom ihåg att du alltid kostnadsfritt kan vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare.