Ny forskning från Karlstads universitet: Litteratur leder till bättre läsförståelse. 

Publicerad 10 april 2025

Genom att arbeta med skönlitterära texter får elever möta ett rikt och nyanserat språk, vilket utmanar deras ordförråd, tolkningsförmåga och förmåga att läsa mellan raderna. Berättelsernas komplexitet och känslomässiga innehåll ger också möjlighet att träna empati och kritiskt tänkande, förmågor som är tätt kopplade till god läsförståelse.

Studien visar att svenska lärare ofta använder litteraturen för att hjälpa eleverna att utveckla färdigheter som till exempel att verkligen förstå vad de läser, att sätta sig in i karaktärers perspektiv, tolka symboler och sammanhang, och dra slutsatser från textens innehåll.

Forskaren Anna Nissen, menar att skönlitteratur fungerar som en språngbräda till djupare läsförmåga, eftersom den tränar både den tekniska och den emotionella delen av läsandet. Genom att engagera elever känslomässigt och intellektuellt skapas ett naturligt intresse för texten vilket i sig ökar både förståelse och motivation att läsa vidare.

Vi har tidigare tagit upp vikten av att läsa böcker i tidig ålder.

Flera studier visar på vikten att läsa böcker i tidig ålder. Barn som får höra sagor och andra texter lästa för sig regelbundet utvecklar ett betydligt större ordförråd än barn som inte blir lästa för. Skillnaden kan vara dramatisk och ha långsiktiga effekter. Här är några insikter från studier:

  • En studie som gjordes i USA 1995 visade att barn som blir regelbundet lästa för eller har rika språkliga interaktioner kan höra upp till 30 miljoner fler ord innan de börjar skolan jämfört med barn i språkligt fattigare miljöer.
  • Vid fyra års ålder kan barn som regelbundet blir lästa för ha tillgång till ett ordförråd som är upp till 50 procent större än jämnåriga som inte har samma språkliga stimulans.
  • När vuxna läser böcker för barn introduceras ord som inte alltid används i vardagligt tal. Sagor och berättelser innehåller mer varierat och avancerat språk än det som förekommer i samtal.
  • Genom att höra ord i ett sammanhang får barn en djupare förståelse för betydelser och hur orden används.

Vad är läsförståelse?

Läsförståelse är förmågan att läsa, tolka och förstå en text. Det handlar inte bara om att avkoda orden eller att läsa dem högt, utan om att verkligen kunna uppfatta textens budskap, mening och sammanhang.

Läsförståelse innefattar flera olika aspekter, till exempel:

  • Ord- och begreppsförståelse: Att känna till och förstå de ord som används i texten. Om vissa ord är okända kan det påverka förmågan att förstå helheten.
  • Sammanhangsförståelse: Att kunna se sambanden mellan meningar, stycken och textens övergripande budskap. Det kan också innebära att dra slutsatser utifrån det som inte uttrycks direkt i texten.
  • Syfte och perspektiv: Att förstå varför texten är skriven, vilket budskap författaren vill förmedla, och hur den är strukturerad.
  • Att tolka mellan raderna: Läsförståelse innebär också att kunna tolka underförstådda budskap, läsa mellan raderna och förstå textens djupare betydelse.
  • Analys och kritiskt tänkande: Att kunna analysera texten, jämföra den med annan information och reflektera över innehållet, till exempel om texten är trovärdig eller partisk.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Nyhetsbrev