Skolans viktigaste resurs är välutbildade och engagerade lärare. Därför är en av samhällets viktigaste uppgifter att se till att lärare med god kompetens finns tillgängliga för skolan. Av tio utbildade lärare slutar fyra efter två år för arbete inom andra sektorer i samhället, en lärarutbildning ger nämligen kunskaper som också efterfrågas inom många andra yrkesområden. Detta är givetvis ett stort problem för skolan.
För att minska avhoppen behöver vi komma tillrätta med en rad problem:
- Lönefrågan är viktig och har poängterats av politiker från alla läger. Här kan det förväntas åtgärder som delvis rättar till detta.
- Förberedelser för lärarnas förväntade ledarroll. Här krävs mer av fortlöpande ledarskaps-utbildning för lärarna.
- Minska de administrativa arbetsuppgifterna för lärarna. Här pågår ett arbete.
- Utveckla lärarnas arbetssätt genom att införa delat ledarskap i klassrummet. Det dubbla ledarskapets positiva effekter bör prövas och utvärderas i större skala.
- Minska antalet elever per klass för att förbättra lärarnas arbetsmiljö och samtidigt förbättra elevernas skolresultat.
Vi måste påbörja arbetet med att bilda opinion om vikten av färre elever per klass. I median-klassen på lågstadiet har antalet elever ökat från 20 till 24 elever sedan 2006, detta är fel utveckling. I debatten framförs ofta att klasstorleken saknar betydelse för skolresultaten, men detta är fel. En rad vetenskapliga artiklar säger något annat.
”Does Class Size Matter?”, från amerikanska National Education Policy Center, summerar: ”Den akademiska litteraturen om effekterna av klasstorlek finner att klasstorlek är en viktig faktor för en mängd olika elevresultat, allt från provresultat till bredare livsutfall. Mindre klasser är särskilt effektiva när det gäller att höja kunskapsnivåerna hos låginkomsttagare och minoritetsbarn.”
En rapport från Vita Huset (White House Report, 2012),“Investing in Our Future: Returning Teachers to the Classroom”, sammanfattar: ”Betydande bevis finns att mindre klasser – särskilt i de tidiga åren – ger bättre resultat för eleverna.”
I studien ”Långsiktiga effekter av mindre klasser”, framtagen av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, är en av de viktigaste slutsatserna: ”Mindre klasser förbättrar elevernas kognitiva och icke-kognitiva förmågor…löneeffekterna är tillräckligt stora för att intäkterna ska överstiga de direkta kostnaderna av klasstorleksminskningen”. Bra lärare är centralt för att nå bra skolresultat. Mindre klasser kommer att kräva fler bra lärare men lärarna kommer i högre utsträckning jobba kvar när arbetet känns mer greppbart. Färre elever per klass är därför något vi på Aktiv Skola kräver av arbetsmiljöskäl både för lärare och elever.