Förtroendebloggen

Vart har det sunda förnuftet tagit vägen?

Läs mer om Erik Hellmén Erik Hellmén
Hälsoexpert

I dessa tider då behovet av källkritik om möjligt är ännu viktigare blir jag mörkrädd när jag ser vilka inlägg som görs i sociala medier och som får viral spridning. Många handlar om olika tips kring hur man kan förbättra sin hälsa och boosta sitt immunförsvar genom olika former av kosttillskott. Dessa kosttillskott har mycket sällan någon evidens bakom sig, och i bästa fall gör de varken till eller från med din hälsa. I värsta fall kan de vara skadliga. Kosttillskott är en lukrativ bransch som omsätter stora pengar, och tyvärr är inte alla aktörer på marknaden lika samvetsgranna.

Ett kosttillskott är tänkt att komplettera den övriga kosten men för de flesta räcker den vanliga maten bra för att man ska få i sig det man behöver. Det finns personer som av olika anledningar behöver kosttillskott men många av de som äter det gör det helt i onödan. När det kommer till hälsa finns det inga genvägar.

Det bästa du kan göra för att må bra och hålla dig frisk är att sova ordentligt, äta en varierad kost med mycket frukt och grönt samt röra på dig regelbundet, gärna ute i friska luften. Ni kan läsa mer om sömn, mat och rörelse i handboken om hälsa som finns för nerladdning här.

Glöm inte heller bort att tvätta händerna ordentligt nu i coronatider och håll avstånd till dina medmänniskor, särskilt de i riskgrupperna.

Ta hand om er!

/Erik

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!