Erik Hellmén

Erik Hellmén har hela sitt yrkesliv ägnat sig åt människors hälsa och välmående inom ANDT, kost och träning. Han har bland annat arbetat åt En Rökfri Generation, Örebro Läns Landsting och som projektledare för en rad olika hälsoprojekt. Han har även skrivit flera utbildningsmaterial inom samma frågor. Erik har en gedigen akademisk bakgrund inom pedagogik, fysiologi, humanbiologi, näringslära och ANDT.

Vad gör du i Aktiv Skola?

– Jag vill öka intresset för hälsofrågan. Jag vill också väcka intresset tidigt, för ju äldre man blir desto svårare är det att ändra sina vanor. Problemet i dag är att hälsan ofta negligeras, annat kommer före och trots att kost och hälsa påverkar studieresultat och stimulerar inlärningsprocessen prioriteras det lågt. Jag vet att kunskapsnivåerna skiljer sig och tyvärr har många fortfarande en konstig bild av mat. Jag kommer att ta fram bra och tillämpade material som är lätta att jobba med och som integrerar över olika ämnesområden.

Vad tycker du att man kan göra i dag för att den svenska skolan ska bli bättre?

– Med mindre klasser och fler lärare skulle alla elevers behov kunna tillgodoses. Dessutom är det viktigt att höja statusen på läraryrket och ge lärare större möjligheter till regelbunden vidareutbildning och kompetenshöjning.

Hade du någon favoritlärare i skolan?

– Min klasslärare Tore som jag hade under mellanstadiet tyckte jag mycket om. Han var en jordnära och rolig person som alltid hittade på skojiga upptåg.

Aktiv Skola
Erik Hellmén
Hälsoexpert

Frågor besvarade av Erik Hellmén

Blogginlägg av Erik Hellmén

Nu skakar vi loss!

Att bryta stillasittandet känns om möjligt ännu viktigare i dag. Coronapandemin har nu hållit oss i sitt grepp i över ett och ett halvt år och en av konsekvenserna har varit en minskad fysisk aktivitet i samtliga grupper, unga som gamla.

Läs mer
Idrottshjälpen - för att alla barn ska ha möjlighet att delta

Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionen svensk lag. I den kan man läsa att varje barn ska ges goda uppväxtvillkor och att de har rätt till att kunna delta i föreningsaktiviteter. Att alla barn som vill delta i föreningsaktiviteter ska kunna göra det ser de flesta av oss som en självklarhet, men för många barn är det dessvärre inte så.

Läs mer
Morgontrött? Är lösningen mindre skärmtid?

Precis som vi regelbundet sätter mobilen på laddning kräver vår kropp sömn. Genom sömnen återhämtar vi oss och laddar upp inför kommande dag. För barn är också sömnen viktig eftersom de ska växa och utvecklas.

Läs mer
Dubbla pandemier

Coronapandemin har gett avtryck på hela vårt samhälle och vi får räkna med att konsekvenserna av pandemin kommer fortsätta att påverka oss i flera år framöver. Men det har pågått en annan pandemi sedan 2012, nämligen fysisk inaktivitet – vilket räknas som den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen.

Läs mer
Rätt beslut att hålla skolorna öppna

Skolan har en tydlig roll när det gäller att säkerställa att samhället fungerar bra. Sveriges strategi att hålla skolorna öppna under denna annorlunda tid ledde till många diskussioner. Vissa hävdade att den rätta vägen var att stänga skolorna, medan andra berömde Sverige för att våga hålla dem öppna.

Läs mer
Ge barnen innegångsförbud

Stillasittandet ökar bland barnen och allt färre når upp till rekommendationerna för fysisk aktivitet. Orsakerna är flera, däribland ett ökat skärmanvändande, förtätning av våra städer med en ökad trafiksituation och en stressad vardag där vi föräldrar oftare skjutsar till skolan och till aktiviteter.

Läs mer
God arbetsmiljö behöver gälla även i skolan

För vuxna på arbetsmarknaden finns det lagar, regler och strukturer för vad som gäller kring arbetsmiljön. Det är tydligt vem en kan vända sig till när arbetsmiljöarbetet brister, och det finns stöd att få i flera led utanför arbetsplatsen. För skolelever saknas ofta denna tydlighet.

Läs mer
Vart har det sunda förnuftet tagit vägen?

I dessa tider då behovet av källkritik om möjligt är ännu viktigare blir jag mörkrädd när jag ser vilka inlägg som görs i sociala medier och som får viral spridning.

Läs mer
Vad vi äter har en stor inverkan på vår hälsa. Ät mer färg!

Att äta mer hälsosamt är viktigt för alla, men kanske extra viktigt för unga eftersom de generellt har ett mindre energibehov jämfört med vuxna. Det innebär att det blir särskilt viktigt att maten är näringsrik för att kunna tillgodose alla näringsämnen kroppen behöver för att ge de bästa möjliga förutsättningar för en god hälsa.

Läs mer
Det finns vissa ord som är förgiftande

Visst undrar man ibland hur det kan bli så fel när man tycker så mycket om varandra och vill så väl? Då är det bra att veta att vissa ord kan förgifta ett samtal.

Läs mer
Sömnproblem

Sömnproblemen kan bero på flera olika saker: till exempel psykologiska eller kroppsliga faktorer, eller stress. Det kan också bero på en kombination av dessa saker. Sömnproblem kan påverkas av ångest, en kroppslig sjukdom eller ha att göra med depression.

Läs mer
Konsekvenser behövs

Ett tryggt Sverige är viktigt. Skolor och skolledare måste vara delaktiga i lösningen, men det är nästan omöjligt att få ett tryggt Sverige utan modiga ledare som vågar stå för vad de tror på.

Läs mer
Hur skyddar vi våra barn på internet?

Internet skapar fantastiska möjligheter för att lära sig nya saker, ha kontakt med vänner och kanske lära känna nya kompisar. Men på internet finns, precis som i resten av vår verklighet, också faror. Alla är inte den de utger sig för att vara, och vuxna som vill utnyttja barn sexuellt finns både på och utanför internet.

Läs mer
Hjälp, nu kommer julen!

Nu är julen snart här och den första julen efter skilsmässan eller separationen är det kanske ett känsligt läge.

Läs mer
Rörelseförståelse – lika viktigt som att lära sig läsa och skriva

I dag vet vi att regelbunden fysisk aktivitet är en av grundstenarna för en god hälsa. 

Läs mer
Sex- och samlevnad och hbtqi-elever

Från en högstadieelevs perspektiv - skrivet av Alexandra Iderfors. 

Läs mer
En god hälsa – ja tack!

Hej på er, mitt namn är Erik Hellmén och jag ingår i Aktiv Skolas förtroendegrupp där mitt sakområde är hälsa.

Läs mer

Nyhetsbrev