Martina Söderholm – ny föreläsare

Publicerad 5 september 2019

Martina Söderholm

Aktiv Skolas nya föreläsare heter Martina Söderholm, kommer från Örebro och bor sedan 2008 i Kumla. Martina har en bakgrund inom vård och omsorg och har jobbat många år med barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder. Innan hon började föreläsa jobbade hon på rättspsykiatriska kliniken i Örebro.

Vad föreläser du om?
– Jag föreläser om hur man som barn och vuxen kan göra för att bli nätsmart, mycket fokus ligger förstås på grooming. Jag har föreläst runt om i hela Sverige för elever på låg-, mellan– och högstadiet, samt för föräldrar och pedagoger.  

Är det någon skillnad på att föreläsa för barn än för vuxna?
– Ja, barn har koll på det här ämnet, det har inte vuxna. Vuxna ligger verkligen i bakvattnet vilket gör att barnen inte vänder sig till vuxna när det gäller den här typen av frågor. Därför är det väldigt viktigt att nå ut med informationen och berätta hur det ligger till. Jag brukar säga att för barnen föreläser jag, medan jag utbildar de vuxna. 

Vad kom det sig att du började föreläsa?
– För ungefär ett år sedan blev jag tillfrågad om jag ville börja föreläsa, och sedan dess har jag varit ute omkring sexsju dagar i månaden. Det är väldigt roligt att föreläsa, och det här är ett ämne som verkligen engagerar mig.  

Vad möter du för respons?
– Efter en föreläsning för vuxna brukar jag få höra att den var bra och lärorikt, men att de inte hade någon aning om att det såg ut så som det gör – att det var mycket värre än de trodde.  

Nu ska du börja föreläsa för Aktiv Skola. Vad kommer föreläsningen att handla om?
– Om det som barn råkar ut för på nätet. Mobbning, kränkningar, och sådant som man blir exponerad för som kan vara otäckt och skrämmande, som till exempel kedjebrev och porr. Men mitt största fokus ligger på grooming. Hur vuxna tar kontakt med barn på nätet med syftet att utnyttja dem sexuellt, och vad vi kan göra för att förhindra det 

Vad brinner du för?
– Barns rättigheter att befinna sig på nätet. Nätet är ju en extremt stor del av deras vardag och de har rätt att känna sig trygga och säkra när de vistas där. Jag brinner även för utsatta barn, och barn som på grund av hemförhållanden eller funktionshinder är än mer utsatta och befinner sig i riskzonen. Ibland finns inga vårdnadshavare som fångar upp barnenoch då är det av stor betydelse att det finns andra viktiga vuxna i barnens närhet.
 

 

 

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Nyhetsbrev