Nytt utbildningsmaterial till skolorna

Publicerad 2 september 2019

Nu har Aktiv Skolas kalender och handböcker skickats ut till samtliga skolor i Sverige.
Här kan du alltid bläddra i den digitala versionen av allt material och kostnadsfritt ladda ner det du är intresserad av.

Om din klass har fått ett för litet antal går det bra att beställa fler, skicka ett mejl till material@aktivskola.org och märk mejlet med den handbok det gäller. Materialet skickas till utvalda årskurser och är alltid kostnadsfritt för den specifika årskursen. Men redan nu möter vi en önskan från lärare och föräldrar om att få använda vårt material i fler årskurser, och därför gör vi det nu möjligt att köpa utbildningsmaterialet till självkostnadspris. Mejla till victoria.karlsson@aktivskola.org för att göra en beställning.

Föräldrahandboken har skickats ut till skolorna sedan 2016 och blivit ett omtyckt och efterlängtat material av både lärare och föräldrar. Handboken om grooming kom ut första gången 2018 och blev en naturlig del i arbetet om sexuella övergrepp på internet och en förlängning av vår film Jag tror jag är lite kär i dig. Årets upplaga är uppdaterad med än fler tips och råd, och innehåller bra och matnyttig information till lärare och föräldrar. Trafikkalendern och handboken om tobak och alkohol ges ut för första gången i år. Vår tanke är att handböckerna ska delas ut till vårdnadshavare under ett föräldramöte, och att Trafikkalendern får vara en del av det dagliga skolarbetet. Nedan kan du läsa mer om respektive material.

Föräldrahandboken – årskurs 1

Att börja i skolan är ett stort och spännande steg i livet för såväl barn som föräldrar, och inför höstterminen 2019 ger Aktiv Skola återigen kostnadsfritt ut en handbok riktad till alla föräldrar vars barn börjar i första klass. I handboken finns viktiga länkar och ett urval av bra saker att veta och tänka på inför barnets skolgång.

Ur innehållet:

Vad förväntas av ditt barn?

Vad kan du förvänta dig av skolan?

Vad säger lärarna?

Hälsa (sömn, fysisk aktivitet, goda matvanor)

När barnet inte vill gå till skolan

Handbok om grooming – årskurs 5

Föräldrar och lärare är många gånger ovetande om vad barn och unga gör och vilka de har kontakt med när de surfar på nätet. Hur ska vi då kunna skydda våra barn och hur ska vi prata med dem om det här? Vi behöver ofta själva mer kunskap för att kunna lära barnen hur man förhåller sig på nätet, vad man skriver och vilka bilder man publicerar, och därför jobbar vi på Aktiv Skola aktivt med att informera och utbilda inom grooming. Handboken är framtagen i ett samarbete med Ulrika Rogland och Maria Dufva.

Ur innehållet:

Vad är grooming?

Om sexuella övergrepp

Vad gör jag om mitt barn blivit utsatt?

10 råd till föräldrar

Skuld och skam

Handbok om tobak och alkohol – årskurs 7

Tobaksbruket bland ungdomar är i dag det lägsta på över 40 år, det visar CAN:s undersökning på skolelever i årskurs 9. Samma trend ses också kring alkohol där andelen niondeklassare som dricker alkohol har minskat kraftigt sedan år 2000. Trots glädjande siffror och en positiv trend är det viktigt att vi inte lutar oss tillbaka utan fortsätter att kämpa och är tydliga i vårt ställningstagande kring tobak och alkohol. I den här handboken får du mer information kring tobak och alkohol samt handfasta råd och tips kring vad du som lärare eller förälder kan göra och tänka på. För målet måste alltid vara att inga ungdomar ska bruka tobak eller alkohol under sin uppväxttid. Handboken är framtagen i ett samarbete med Erik Hellmén.

Ur innehållet:

Ditt nej gör skillnad

Lite fakta om tobak

Lite fakta om alkohol

Alkoholrelaterade problem

Hur ser konsumtionen ut

Trafikkalendern – årskurs 2

Trafikkalendern tar på ett roligt sätt upp sådant man behöver veta om trafiksäkerhet och kunskap samtidigt som den hjälper eleverna att hålla koll på läxor och aktiviteter. Kalendern uppmuntrar även till rörelse och kreativitet.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om alkohol och droger grooming hälsa

Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie del 3 – Tramadoltjejerna

I detta avsnitt hittar vi Emilia livlös i en soffa. Hon den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern.

Läs mer
Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie – Tramadoltjejerna

I detta avsnitt hittar vi Emilia livlös i en soffa. Hon den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern.

Läs mer
Alkohol och droger
Har kristall blivit vanligare än cannabis bland unga?

Larm från beroendemottagningar visar att kristall, som är det är det vardagliga namnet på den centralstimulerande drogen 3-klormetkatinon, förekommer allt oftare och nu till och med är vanligare än cannabis som länge har varit den vanligaste drogen bland unga. 

Läs mer
Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie – Tramadoltjejerna

I denna miniserie från P1 dokumentär får vi följa Vilda som är 13 år gammal. Vilda började bruka cannabis första gången hon var 11 år, en vanlig drog att börja med. "Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger".

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer
Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om alkohol och droger grooming hälsa

Drogförebyggarepärmen

Läs mer

Handbok om tobak och alkohol

Läs mer

Om barn till missbrukare – Lärarhandledning

Läs mer

Lathund mot narkotika

Läs mer

Var smart – säg nej till tobak

Läs mer

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!