Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Tryggve! Öppna luckan och kolla in vilken som är dagens rörelse, det är ju skönt att skaka loss lite, eller hur? När du är klar får du även tips på en kul lek!

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Dagens Lek

Charader

Dela upp er i två lag. Varje lag skriver ett antal lappar med förslag på vad det andra laget ska försöka illustrera för varandra. Försök att innan komma överens om någon grad av svårighet i charaderna. Lägg sedan lapparna i en burk och byt burk med andra laget. Sedan drar någon person i laget en lapp och försöker föreställa och illustrera budskapet. Inga ord, bara rörelser, gester och miner. Försök att dela upp budskapet i flera delar och illustrera en del i taget. Personen "på scenen" får med hjälp av gester och miner ge positiva tecken när lagkamraterna efterhand kommer in på rätt spår, inga ord.

Veckans hälsotips

Sömn

Att sova är superviktigt. Ett bra tips för bättre sömn är att stänga av skärmen 1-2 timmar före läggdags och istället läsa en bok!

Läs mer om sömnens betydelse på: Glöm inte bort att sova!

Tryggheten är viktig på Mellringeskolan

Publicerad 20 oktober 2021
Martina Söderholm

Martina Söderholm

Äntligen har restriktionerna hävts och gjort det möjligt att återigen hålla vår efterfrågade Nätsmart-föreläsning live. Under ett drygt år har Aktiv Skolas Martina Söderholm enbart föreläst via webbinarier, drygt 300 har det blivit hittills.

– Det är jättekul att komma ut och möta människor igen – och litet pirrigt faktiskt. Jag har längtat efter feedbacken, energin och diskussionerna, säger Martina inför premiären med skolpersonalen på Mellringeskolan F-6 i Örebro.

Hon berättar att det är vanligt att skolpersonal och föräldrar är ordentligt omskakade efter föreläsningarna, och att de uttrycker att de inte hade en aning om vad barnen möter i sin tillvaro på nätet. Det gäller i synnerhet när publiken består av vuxna och barn tillsammans och barnen spontant berättar om sina erfarenheter efter föreläsningen.

– Det är en okänd värld för väldigt många vuxna – och det är en av orsakerna till att jag känner att det här är så viktigt!

På Mellringeskolan är man glad över möjligheten att få ta del av Aktiv Skolas kostnadsfria föreläsningar och webbinarium.

– Vi arbetar en hel del kring elevernas trygghet. Bland annat via trygghetsenkäter som tar upp både den fysiska och sociala miljön. De senaste två åren har vi också använt oss av en enkät med frågor om elevernas liv på nätet, vilka plattformar de är på, hur mycket tid de tillbringar där och så vidare. Vi frågar också om de har varit utsatta för något på nätet, och om de i så fall har berättat det för någon.

Det säger Christer Davidsson, biträdande rektor på Mellringeskolan F-6, där nu alla, drygt 150 elever i årskurs 4–6 och deras vårdnadshavare tagit del av Nätsmart-webbinariet, medan personalen lyssnade på samma föreläsning med Martina Söderholm live.

Föreläsningen är ett steg på vägen mot större kunskaper om de ungas liv på nätet. Att det behövs blev tydligt bland annat tack vare enkäterna.

– Mycket av det här har visat sig vara outforskad mark för oss. Via enkäterna ploppade det till exempel upp namn på plattformar som vi aldrig hört talas om och mycket av vad vi trodde oss veta stämde inte alls. Nu kommer vi att fortsätta med det här, vi ska utvärdera och samla in tankar efter föreläsningarna och sen se hur vi ska gå vidare, säger Christer Davidsson.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler