Podd – P1 Dokumentär Miniserie del 3 – Tramadoltjejerna

Publicerad 11 augusti 2023

I detta förra avsnittet hittade vi Emilia livlös i en soffa. Hon är den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern. Emilia började som många andra med tramadol, men också prestationshöjande opioid som kan jämföras med heroin.

I detta avsnitt får vi träffa Julia. Julia var sex år när socialtjänsten kom in i bilden på grund av hennes utbrott och beteende. Socialtjänsten flyttade henne och hoppades på att hennes beteende skulle bli bättre!

– Det var alltid drogsnack. Dygnet runt. Snack om droger, prostitution, vad de ska göra när de kommer ut, sådana saker. Under den långa tiden programmerades jag så jag var färdigutbildad kriminell och narkoman. Det var som att det var ingen skillnad på mig och de då.

När Julia kom tillbaka till sin mor så började hon köpa massa droger. Tramadol var den lättaste drogen att få tag på, men vad händer när den slutar ge effekt?

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om alkohol och droger

Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie – Tramadoltjejerna

I detta avsnitt hittar vi Emilia livlös i en soffa. Hon den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern.

Läs mer
Alkohol och droger
Har kristall blivit vanligare än cannabis bland unga?

Larm från beroendemottagningar visar att kristall, som är det är det vardagliga namnet på den centralstimulerande drogen 3-klormetkatinon, förekommer allt oftare och nu till och med är vanligare än cannabis som länge har varit den vanligaste drogen bland unga. 

Läs mer
Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie – Tramadoltjejerna

I denna miniserie från P1 dokumentär får vi följa Vilda som är 13 år gammal. Vilda började bruka cannabis första gången hon var 11 år, en vanlig drog att börja med. "Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger".

Läs mer
Alkohol och droger
14 åring dog på en skola i Luleå efter att ha boffat.

Förra veckan kom nyheten att en flicka i 14 års-åldern hade hittats död på en skola i Luleå. Hon beskrivs som en glad och busig tonårstjej som drömde om att bli veterinär.

Läs mer

Utbildningsmaterial om alkohol och droger

Drogförebyggarepärmen

Läs mer

Handbok om tobak och alkohol

Läs mer

Om barn till missbrukare – Lärarhandledning

Läs mer

Lathund mot narkotika

Läs mer

Var smart – säg nej till tobak

Läs mer

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!