Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Tryggve! Öppna luckan och kolla in vilken som är dagens rörelse, det är ju skönt att skaka loss lite, eller hur? När du är klar får du även tips på en kul lek!

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Dagens Lek

Kurragömma med dunk

Utse vem som skall räkna. Den personen ställer sig vid ett träd/stolpe och räknar till 100 medan övriga deltagare springer och gömmer sig. När räknaren är klar så säger den högt och tydligt 100 så alla kan höra och börjar sökandet. När letaren ser någon som gömt sig rusar båda till trädet/stolpen och försöker slå handen mot den först. Hinner letaren först säger hen "Dunk för (namnet på personen) 1, 2, 3!". Då är personen ute ur leken. Hinner personen som gömt sig först säger den "Dunk för mig 1, 2, 3!" då har hen klarat sig. Den som blivit dunkad först av letaren blir ny letare nästa runda.

Veckans hälsotips

Mat

Att äta grönsaker, frukt och bär är jättebra för kroppen. Genom att tänka på att försöka äta så många olika färger som möjligt under en dag så får du massvis med nyttigheter som kroppen behöver!

Läs mer om att äta frukt och grönt på: Äter vi tillräckligt med frukt och grönt?

Aktiv skolas frågor och svar

Finns det något man som vuxen ska vara uppmärksam på för att i tid upptäcka om ett barn är utsatt för grooming eller andra typer av sexuella övergrepp?

Om man som vuxen upplever att ett barn förhållandevis snabbt förändrar sitt beteende utan någon känd orsak kan det vara läge att öka sitt engagemang och vara extra observant.

Barn som är eller har varit utsatta för grooming blir mer benägna att ”vakta” sin dator, surfplatta eller mobil. Vidare har det visat sig att det är vanligt att man inte bryr sig om sin personliga hygien lika mycket.

Andra tecken kan vara dålig sömn, att man utsätter sig för fler och större risker och att rutiner som fritidsaktiviteter, skola och socialt umgänge förändras drastiskt och relativt snabbt.

Läs mer om Andréas Glingfors Andréas Glingfors
Sakkunnig grooming