Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Tryggve! Öppna luckan och kolla in vilken som är dagens rörelse, det är ju skönt att skaka loss lite, eller hur? När du är klar får du även tips på en kul lek!

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Dagens Lek

Charader

Dela upp er i två lag. Varje lag skriver ett antal lappar med förslag på vad det andra laget ska försöka illustrera för varandra. Försök att innan komma överens om någon grad av svårighet i charaderna. Lägg sedan lapparna i en burk och byt burk med andra laget. Sedan drar någon person i laget en lapp och försöker föreställa och illustrera budskapet. Inga ord, bara rörelser, gester och miner. Försök att dela upp budskapet i flera delar och illustrera en del i taget. Personen "på scenen" får med hjälp av gester och miner ge positiva tecken när lagkamraterna efterhand kommer in på rätt spår, inga ord.

Veckans hälsotips

Sömn

Att sova är superviktigt. Ett bra tips för bättre sömn är att stänga av skärmen 1-2 timmar före läggdags och istället läsa en bok!

Läs mer om sömnens betydelse på: Glöm inte bort att sova!

Aktiv skolas frågor och svar

Vilka är era bästa tips till unga som har svårt att sova?

Försök att skapa bra sov rutiner:

  • Ha mörkt, svalt och tyst i sovrummet.
  • Lägg dig och gå upp vid ungefär samma tider varje dag.
  • Rör dig under dagen, gärna utomhus.
  • Undvik drycker som innehåller koffein under eftermiddagen/kvällen.
  • Varva ner innan läggdags t ex. genom att läsa en bok eller lyssna på musik, försök dock i möjligaste mån att undvika det blå ljuset från skärmen, t ex genom att lägga ifrån dig enheten eller justera inställningarna till nattläge.
Läs mer om Erik Hellmén Erik Hellmén
Hälsoexpert