Blev den nya lagen bra?

Publicerad 8 maj 2023

För fem år sedan släppte regeringen en lag som skulle göra det enklare att sätta dit den som sprider hämndporr, men den senaste statistiken visar att bara en procent av de som anmäls lagförs.

Den nya lagen om olaga integritetsintrång kom 2018 och skulle göra det lättare att lagföra de som utsätter folk för hämndporr, detta efter att den tidigare lagen inte räckte till. Den tidigare lagen krävde att offrets anseende ska ha påverkats, vilket var svårt att bevisa när det handlade om hämndbrott. Problemet är att efter fem år så ser man knappt något skillnad på statistiken. Av totalt 1876 fall så dömdes endast 27 personer vilket är strax över 1%.

Ängla Pändel som är advokat menar att det är anonymiteten som är det svåraste. Hon säger att den åtalade oftast kan peka på att den har blivit hackad och då måste man göra en sannolikhetsbedömning och kolla om det är sannolikt att någon annan har gjort det. Hon uppmanar att alla som har blivit utsatta för hämndporr ska anmäla brottet, för bara då kan samhället förstå hur stort detta problem är.

David Nyström, som arbetar med polisen med brott i nära relationer, lyfter fram det positiva med utredningsmöjligheterna. De större bolagen som Meta, Snapchat med flera har blivit bättre på att lämna ut information om misstänkta användare, speciellt om det rör unga målsägande. Han menar att det är en myt att sociala medier inte lämnar ut information utan att de är behjälpliga och rätt snabba. Han tycker även att de som har blivit utsatta för brottet ska ta skärmdumpar på konversationer som polisen och åklagaren kan använda som bevismaterial.

Vad tycker du är 1% för lite eller är det bra?

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev