Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Joy! Öppna luckan och kolla in vilken som är dagens rörelse, det är ju skönt att skaka loss lite, eller hur? När du är klar får du även tips på en kul lek!

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Dagens Lek

Kurragömma med dunk

Utse vem som skall räkna. Den personen ställer sig vid ett träd/stolpe och räknar till 100 medan övriga deltagare springer och gömmer sig. När räknaren är klar så säger den högt och tydligt 100 så alla kan höra och börjar sökandet. När letaren ser någon som gömt sig rusar båda till trädet/stolpen och försöker slå handen mot den först. Hinner letaren först säger hen "Dunk för (namnet på personen) 1, 2, 3!". Då är personen ute ur leken. Hinner personen som gömt sig först säger den "Dunk för mig 1, 2, 3!" då har hen klarat sig. Den som blivit dunkad först av letaren blir ny letare nästa runda.

Veckans hälsotips

Mat

Att äta grönsaker, frukt och bär är jättebra för kroppen. Genom att tänka på att försöka äta så många olika färger som möjligt under en dag så får du massvis med nyttigheter som kroppen behöver!

Läs mer om att äta frukt och grönt på: Äter vi tillräckligt med frukt och grönt?

Blev den nya lagen bra?

Publicerad 8 maj 2023

För fem år sedan släppte regeringen en lag som skulle göra det enklare att sätta dit den som sprider hämndporr, men den senaste statistiken visar att bara en procent av de som anmäls lagförs.

Den nya lagen om olaga integritetsintrång kom 2018 och skulle göra det lättare att lagföra de som utsätter folk för hämndporr, detta efter att den tidigare lagen inte räckte till. Den tidigare lagen krävde att offrets anseende ska ha påverkats, vilket var svårt att bevisa när det handlade om hämndbrott. Problemet är att efter fem år så ser man knappt något skillnad på statistiken. Av totalt 1876 fall så dömdes endast 27 personer vilket är strax över 1%.

Ängla Pändel som är advokat menar att det är anonymiteten som är det svåraste. Hon säger att den åtalade oftast kan peka på att den har blivit hackad och då måste man göra en sannolikhetsbedömning och kolla om det är sannolikt att någon annan har gjort det. Hon uppmanar att alla som har blivit utsatta för hämndporr ska anmäla brottet, för bara då kan samhället förstå hur stort detta problem är.

David Nyström, som arbetar med polisen med brott i nära relationer, lyfter fram det positiva med utredningsmöjligheterna. De större bolagen som Meta, Snapchat med flera har blivit bättre på att lämna ut information om misstänkta användare, speciellt om det rör unga målsägande. Han menar att det är en myt att sociala medier inte lämnar ut information utan att de är behjälpliga och rätt snabba. Han tycker även att de som har blivit utsatta för brottet ska ta skärmdumpar på konversationer som polisen och åklagaren kan använda som bevismaterial.

Vad tycker du är 1% för lite eller är det bra?

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
En av världens största spelplattformar - ett paradis för groomare? 

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Läs mer
Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer
Grooming
Hur fungerar expose-konton?

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Läs mer
Grooming
Ny skakande rapport om övergrepp på barn

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming