Motarbeta nätmobbning med vår film Escape

Publicerad 7 april 2020

Det rådande läget i världen gör att vi är hemma mer än vad vi normalt är, och det bidrar till att barnen tillbringar mer tid på nätet än vanligt. Nätet är förstås fantastiskt för att vi kan hålla kontakt med våra vänner trots att vi inte ses i samma utsträckning just nu, men det är också en plats för mobbning, grooming och kränkande behandling.

Barn berättar sällan för sina föräldrar om vad de utsätts för, och i en situation som denna är det lätt att barnen glider undan ännu mer för att undvika att vara till besvär för redan stressade och oroliga föräldrar. Därför är det extra viktigt att vi pratar med barnen om hur de har det på nätet, och om vad som händer där. Visa att du är lika intresserad av vad som händer online som du är gällande vad de gör och hur de mår i skolan.

Vi har valt att på nytt lyfta fram vår film Escape som handlar om nätmobbning och som är perfekt att titta på tillsammans med sina barn eller elever. Ha gärna filmen som utgångspunkt när du inleder ett samtal om nätmobbning, ofta kan det vara lättare att prata om fiktiva personer först för att sedan föra in samtalet på barnens egna erfarenheter.

Escape följer två tonåringar, Anton och Madde, som kastas in i en blossande intrig. Filmen är anpassad för högstadiet och har belönats med flera priser.

Om ni visar filmen i skolan rekommenderar vi att ni även laddar ner vår lärarhandledning som tar vid där filmen slutar, och som innehåller övningar och diskussionsfrågor att arbeta med i helklass eller i mindre grupper. Lärarhandledningen kan också ses som ett inspirationsmaterial för ert fortsatta arbete kring internet och värdegrundsfrågor.

Ladda ner lärarhandledningen kostnadsfritt här.

Här har vi listat flera bra material som du kan använda dig av när du pratar med barnen om risker på nätet.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Nyhetsbrev