Aktiv Skola lanserar pratamedenvuxen.nu

Publicerad 14 april 2020
Uppdatering: Vår föreläsare Martina Söderholm är återigen ute på skolorna och träffar elever, och tack vare det har vi sett en minskad efterfrågan på chatten.

Prata med en vuxen var ett bra komplement under våren då vi inte kunde genomföra några föreläsningar i skolan, men i samband med att vi nu återupptar vår föreläsningsturné kommer chatten att hållas stängd.

Vill man komma i kontakt med Martina går det bra att mejla henne på martina.soderholm@aktivskola.org.

När vi är ute och föreläser för elever märker vi att det finns många frågor och funderingar kring nätet och hur man ska förhålla sig till allt som händer där. Vi vet också att många frågor inte vågar ställas i klassrummet, och att man drar sig för att ta upp sådant man funderar på eftersom man är rädd att bli utskrattad.

Därför lanserar vi nu pratamedenvuxen.nu där barnen kan prata med en vuxen om sådant man inte vill diskutera med föräldrar, lärare eller andra närstående vuxna. Här är inga frågor för dumma, och inga ämnen för små eller för stora för att ta upp.

På Aktiv Skolas chatt kan alla under 15 år prata med en vuxen om saker man funderar på. Man kan vara anonym och det kostar ingenting. Chatten bemannas av vuxna med en mångårig erfarenhet av att arbeta med barn och unga.

Berätta för era barn och elever om chatten, och ladda gärna ner och skriv ut affischerna nedan så att ni kan sätta upp dem i klassrummet.

Chatten kommer till en början att vara öppen på vardagar mellan klockan 13:00 och 16:30.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om mobbning

Mobbning
Vad är bötning?

Bötning är när någon hittar på en skuld och tvingar en person att betala. Detta kan i sin tur leda till att den som är under hot börjar begå kriminella handlingar för att få ihop pengar till den påhittade skulden.  

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Mobbning
Skolpjäs om mobbning stoppad i USA 

Pjäsen handlar om en kille som efter att ha mobbats på grund av att han var homosexuell valde att ta sitt liv. En historia som skulle kunna vara tagen ur verkligheten eftersom ett alldeles för stort antal personer varje år genomgår liknande öden.

Läs mer
Mobbning
Otrygghet och mobbning i skolan = ökad psykisk ohälsa

Otrygghet får stora direkta och indirekta konsekvenser. Därför är det mycket oroväckande att nästan hälften av alla barn och unga är utsatta för kränkningar.

Läs mer

Utbildningsmaterial om mobbning

Bästis – högstadiet

Läs mer

Bästis – lågstadiet

Läs mer

Bästis – mellanstadiet

Läs mer

Handlingsplan kränkande behandling

Läs mer

Autografen – Lärarhandledning

Läs mer

Escape – Lärarhandledning

Läs mer

Nyhetsbrev