Nu är barnen ännu mer på nätet

Publicerad 19 mars 2020

I dessa tider när man på grund av smittorisken uppmanas att inte träffa varandra i samma utsträckning som vanligt är barnen mer på nätet. Oron som barn kan känna i denna ovanliga situation kan dessutom utnyttjas av vuxna, och därför är det extra viktigt att du som förälder eller annan närvarande vuxen har koll på vad barnen gör online. Det är alltid viktigt att prata med barnen om hur de mår och om vad som händer på nätet, men nu kanske ännu mer än vanligt.

På vår sida Utbildningsmaterial finns det många bra hjälpmedel som man kan använda sig av när man pratar med barnen om risker på nätet. Mycket av vårt material riktar sig i första hand till lärare men de fungerar bra att använda även hemma.

Va snygg du é innehåller en blandning av diskussionsfrågor och fakta om bland annat grooming. Om det känns svårt att inleda ett samtal om sexuella övergrepp kan det här materialet hjälpa dig. Materialet är anpassat för barn från 13 år och uppåt.

Filmen Jag tror jag är lite kär i dig handlar om Nadja som får kontakt med en kille, William, på nätet. Nadja tror att William är en kille i hennes egen ålder men det visar sig snart att han inte är den han utger sig för att vara, och det dröjer inte länge förrän situationen urartar helt. Filmen kan ses av barn från mellanstadiet och uppåt, men vi rekommenderar att man ser den tillsammans med en vuxen. Till Jag tror jag är lite kär i dig finns ett diskussionsunderlag som man kan samtala kring efter att man har tittat på filmen.

Grooming tar upp saker som man bör prata mer med barnen om, till exempel:

• Är en perfekt bild samma sak som ett perfekt liv?
• Vilken spridning kan bilder och kränkande ord få?
• Går antalet likes hand i hand med självkänslan?

Materialet är anpassat för barn från 12 år och uppåt.

Vår handbok om grooming tar upp frågor som vad är grooming, och vad gör jag om mitt barn blivit utsatt. Handboken är framtagen i ett samarbete med Ulrika Rogland och Maria Dufva och riktar sig i första hand till föräldrar.
Allt vårt material är kostnadsfritt att ladda ner.

Det är självklart också viktigt att prata med ditt barn om coronaviruset om du märker att han eller hon känner en oro, men kom ihåg att inte överföra din egen oro på barnet. Tips på hur du bäst gör finns på www.krisinformation.se.

Ta hand om varandra!

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!