Kommer våra barn någonsin vara säkra på nätet? 

Publicerad 30 januari 2023

Idag rapporterade NA att en 35 årig man åtalas för att ha skickat opassande bilder till en 11åring, mannen ska enligt NA även ha uppmanat 11 åringen att skicka bilder på sig själv naken.

Detta är ett växande problem och allt fler barn blir drabbade. Förra veckan publicerade vi Internetstiftelsens rapport från 2022 om barn och internet, där kunde vi se att 3 av 10 barn i ålder 12-19 har utsatts för oönskade kontaktförsök på nätet under 2022. Hela 14 procent barn i ålder 12-19 år har fått obehagliga bilder av personer som de inte känner.

2021 anmäldes 27 000 sexualbrott i Sverige, det till synes ser ut att vara ganska mycket men enbart 2 av 10 anmäler brott som är kopplat till sexualbrott då förstår man att mörkertalet är enormt.

Barn ska inte behöva bli utsatta för brott i denna dignitet.

Diskussionsunderlag för barn

Handbok grooming

Utbildningsmaterial grooming

Läs artikeln från NA här

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer
Grooming
En av världens största spelplattformar - ett paradis för groomare? 

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Läs mer
Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming