Kommer våra barn någonsin vara säkra på nätet? 

Publicerad 30 januari 2023

Idag rapporterade NA att en 35 årig man åtalas för att ha skickat opassande bilder till en 11åring, mannen ska enligt NA även ha uppmanat 11 åringen att skicka bilder på sig själv naken.

Detta är ett växande problem och allt fler barn blir drabbade. Förra veckan publicerade vi Internetstiftelsens rapport från 2022 om barn och internet, där kunde vi se att 3 av 10 barn i ålder 12-19 har utsatts för oönskade kontaktförsök på nätet under 2022. Hela 14 procent barn i ålder 12-19 år har fått obehagliga bilder av personer som de inte känner.

2021 anmäldes 27 000 sexualbrott i Sverige, det till synes ser ut att vara ganska mycket men enbart 2 av 10 anmäler brott som är kopplat till sexualbrott då förstår man att mörkertalet är enormt.

Barn ska inte behöva bli utsatta för brott i denna dignitet.

Diskussionsunderlag för barn

Handbok grooming

Utbildningsmaterial grooming

Läs artikeln från NA här

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev