Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Publicerad 23 augusti 2023

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Forskning visar att barn och unga med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar löper större risk att utsättas för övergrepp på internet och det har varit svårt att hitta undervisningsmaterial för de här grupperna.

Aktiv Skola har därför tagit fram ett nytt utbildningsprogram för att förebygga grooming – riktat till såväl yngre barn som till barn och unga som av olika anledningar har svårt att ta till sig konventionellt utformat material.

Nätsmart på lätt svenska bygger i grunden på Aktiv Skolas uppskattade föreläsning Nätsmart, men är istället för en föreläsning en interaktiv utbildning som pedagogiskt lär ut vad man bör se upp för när man befinner sig på nätet.

Utbildningen finns tillgänglig kostnadsfritt här på Aktiv Skolas hemsida och kan genomföras helt utan kostnad när som helst du, dina barn eller dina elever har tid. Faktaavsnitt varvas med en dramatiserad följetong, faktafrågor och diskussionsfrågor.

Den kan genomföras individuellt, tillsammans med vuxen eller som en gruppuppgift i skolan.

Här hittar du utbildningen.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer
Grooming
En av världens största spelplattformar - ett paradis för groomare? 

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Läs mer
Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming