Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Publicerad 23 augusti 2023

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Forskning visar att barn och unga med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar löper större risk att utsättas för övergrepp på internet och det har varit svårt att hitta undervisningsmaterial för de här grupperna.

Aktiv Skola har därför tagit fram ett nytt utbildningsprogram för att förebygga grooming – riktat till såväl yngre barn som till barn och unga som av olika anledningar har svårt att ta till sig konventionellt utformat material.

Nätsmart på lätt svenska bygger i grunden på Aktiv Skolas uppskattade föreläsning Nätsmart, men är istället för en föreläsning en interaktiv utbildning som pedagogiskt lär ut vad man bör se upp för när man befinner sig på nätet.

Utbildningen finns tillgänglig kostnadsfritt här på Aktiv Skolas hemsida och kan genomföras helt utan kostnad när som helst du, dina barn eller dina elever har tid. Faktaavsnitt varvas med en dramatiserad följetong, faktafrågor och diskussionsfrågor.

Den kan genomföras individuellt, tillsammans med vuxen eller som en gruppuppgift i skolan.

Här hittar du utbildningen.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev