ECPAT släpper en rapport om exposekonton på nätet

Publicerad 1 februari 2023

Rapport från ECPAT visar att en stor av barnen som hänga ut på exposekonton är väldigt unga, ofta i mellanstadieåldern, och att förövarna många gånger är äldre barn som har uppmanat offret att skicka dessa nakenbilder.

Allt fler exposekonton öppnas och de är oftast lokalt förankrade, exempelvis till en kommun, skola eller stadsdel. Språket är ofta vulgära och grovt sexistiska och flickor skambeläggs och hatas av användarna. I dessa konton förekommer uthängning genom att avslöja offrets personuppgifter, namn på sociala medier samt vilken skola offret går på, vilket försvårar dennes sociala liv.

Förövarna är inte medvetna om att de begår sexualbrott när de öppnar dessa konton och sprider bilder på offren. De är medvetna om att de gör fel för handlingen grundar sig att de vill trakassera och mobba offren.

Rapporten är baserad på berättelser från barns berättelser i ECPATs stödlinje och från ECPATs årliga undersökning ”Nude på nätet”, där barn och unga delar erfarenheter och kunskaper om sexualbrott på nätet.

Läs rapporten här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev