ECPAT släpper en rapport om exposekonton på nätet

Publicerad 1 februari 2023

Rapport från ECPAT visar att en stor av barnen som hänga ut på exposekonton är väldigt unga, ofta i mellanstadieåldern, och att förövarna många gånger är äldre barn som har uppmanat offret att skicka dessa nakenbilder.

Allt fler exposekonton öppnas och de är oftast lokalt förankrade, exempelvis till en kommun, skola eller stadsdel. Språket är ofta vulgära och grovt sexistiska och flickor skambeläggs och hatas av användarna. I dessa konton förekommer uthängning genom att avslöja offrets personuppgifter, namn på sociala medier samt vilken skola offret går på, vilket försvårar dennes sociala liv.

Förövarna är inte medvetna om att de begår sexualbrott när de öppnar dessa konton och sprider bilder på offren. De är medvetna om att de gör fel för handlingen grundar sig att de vill trakassera och mobba offren.

Rapporten är baserad på berättelser från barns berättelser i ECPATs stödlinje och från ECPATs årliga undersökning ”Nude på nätet”, där barn och unga delar erfarenheter och kunskaper om sexualbrott på nätet.

Läs rapporten här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer
Grooming
Hur fungerar expose-konton?

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Läs mer
Grooming
Ny skakande rapport om övergrepp på barn

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

Läs mer
Grooming
Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev