En av världens största spelplattformar – ett paradis för groomare? 

Publicerad 6 december 2023

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Med över 200 miljoner spelare i månaden så har Roblox blivit ett måste för den som älskar spel på nätet. Men den stora uppgången har också medfört stora problem för grundarna av plattformen.

Tommy Persson, advokat inriktad på dataspelsvärlden, säger att Roblox har blivit så stora på sistone att de själva har svårt att övervaka allt som sker.

– Roblox har haft problem med att äldre män föreställningsvis låtsats vara yngre barn och på så sätt kommit nära barnen, säger han till SVT Nyheter

Det Tommy Persson beskriver är vanligt bland groomare och kallas för catfishing. Kort beskrivet så är en catfish en person som lurar offret genom en falsk identitet på nätet. En catfish använder bilder på andra personer och skapar påhittade berättelser om sitt liv. En form av catfishing är romansbedrägeri.. 

Det är inte bara grooming som plattformen har använts till, den har också anklagats för att uppmuntra  ”child gambling” som betyder att barn får satsa pengar på lotterier, trots att de är under 18 år. I september stämde två familjer från Kalifornien Roblox för just detta. 

 Vi har sett i år att chatforumet Omegle lades ned för de inte kunde få bukt med  problem som grooming, sexuell posering med mera. Kommer Roblox att gå samma väg som Omegle eller kommer de att lösa problemen? Vi på Aktiv Skola tror det kommer att bli svårt för grundarna att göra det inom en snar framtid. Det är viktigt att poängtera att Roblox försöker göra allt de kan för att motverka att plattformen används i brottsligt syfte, något även advokaten Tommy Persson påpekar i SVT-inslaget. 

Se hela inslaget här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev