En av världens största spelplattformar – ett paradis för groomare? 

Publicerad 6 december 2023

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Med över 200 miljoner spelare i månaden så har Roblox blivit ett måste för den som älskar spel på nätet. Men den stora uppgången har också medfört stora problem för grundarna av plattformen.

Tommy Persson, advokat inriktad på dataspelsvärlden, säger att Roblox har blivit så stora på sistone att de själva har svårt att övervaka allt som sker.

– Roblox har haft problem med att äldre män föreställningsvis låtsats vara yngre barn och på så sätt kommit nära barnen, säger han till SVT Nyheter

Det Tommy Persson beskriver är vanligt bland groomare och kallas för catfishing. Kort beskrivet så är en catfish en person som lurar offret genom en falsk identitet på nätet. En catfish använder bilder på andra personer och skapar påhittade berättelser om sitt liv. En form av catfishing är romansbedrägeri.. 

Det är inte bara grooming som plattformen har använts till, den har också anklagats för att uppmuntra  ”child gambling” som betyder att barn får satsa pengar på lotterier, trots att de är under 18 år. I september stämde två familjer från Kalifornien Roblox för just detta. 

 Vi har sett i år att chatforumet Omegle lades ned för de inte kunde få bukt med  problem som grooming, sexuell posering med mera. Kommer Roblox att gå samma väg som Omegle eller kommer de att lösa problemen? Vi på Aktiv Skola tror det kommer att bli svårt för grundarna att göra det inom en snar framtid. Det är viktigt att poängtera att Roblox försöker göra allt de kan för att motverka att plattformen används i brottsligt syfte, något även advokaten Tommy Persson påpekar i SVT-inslaget. 

Se hela inslaget här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer
Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer
Grooming
Hur fungerar expose-konton?

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming