Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Joy! Öppna luckan och kolla in vilken som är dagens rörelse, det är ju skönt att skaka loss lite, eller hur? När du är klar får du även tips på en kul lek!

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Dagens Lek

Kurragömma med dunk

Utse vem som skall räkna. Den personen ställer sig vid ett träd/stolpe och räknar till 100 medan övriga deltagare springer och gömmer sig. När räknaren är klar så säger den högt och tydligt 100 så alla kan höra och börjar sökandet. När letaren ser någon som gömt sig rusar båda till trädet/stolpen och försöker slå handen mot den först. Hinner letaren först säger hen "Dunk för (namnet på personen) 1, 2, 3!". Då är personen ute ur leken. Hinner personen som gömt sig först säger den "Dunk för mig 1, 2, 3!" då har hen klarat sig. Den som blivit dunkad först av letaren blir ny letare nästa runda.

Veckans hälsotips

Mat

Att äta grönsaker, frukt och bär är jättebra för kroppen. Genom att tänka på att försöka äta så många olika färger som möjligt under en dag så får du massvis med nyttigheter som kroppen behöver!

Läs mer om att äta frukt och grönt på: Äter vi tillräckligt med frukt och grönt?

#JagVetVadEnSnippaÄr

Publicerad 28 februari 2023

I slutet av förra veckan började hashtaggen #JagVetVadEnSnippaÄr trenda överallt på sociala medier där vi kan se tusentals inlägg som postats med hashtaggen #JagVetVadEnSnippaÄr.

Här är lite bakgrund till hashtaggen och varför den har fått sådan stor spridning:

Tingsrätten dömde en man till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn. Hovrätten kunde däremot inte komma fram till vad flickan menat med ordet ”snippa” när hon berättat vad mannen i fråga gjort mot henne. I förhören hade flickan uttryckt sig med ordet ”snippa”, för att förklara vart mannen har rört henne. Ett ord som vi alla lärde oss när vi var små, mycket tack vare våra lärare, föräldrar eller genom den populära boken ”Lilla snippaboken”. 

Här har det svenska rättssystemet brustit och låtit semantiken fått stå i vägen för barnets upprättelse. Alla som arbetar med Stiftelsen Aktiv Skola står bakom #JagVetVadEnSnippaÄr och vi står bakom barnet samt alla andra barn som har blivit drabbade men inte fått sina röster hörda! 

Vi hoppas att HD tar upp fallet igen och du kan göra skillnad genom att sprida hashtaggen samt skriva under och dela länken för att få en ännu större spridning av detta!

https://www.mittskifte.org/petitions/jagvetvadensnippaar

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
En av världens största spelplattformar - ett paradis för groomare? 

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Läs mer
Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer
Grooming
Hur fungerar expose-konton?

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Läs mer
Grooming
Ny skakande rapport om övergrepp på barn

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming