#JagVetVadEnSnippaÄr

Publicerad 28 februari 2023

I slutet av förra veckan började hashtaggen #JagVetVadEnSnippaÄr trenda överallt på sociala medier där vi kan se tusentals inlägg som postats med hashtaggen #JagVetVadEnSnippaÄr.

Här är lite bakgrund till hashtaggen och varför den har fått sådan stor spridning:

Tingsrätten dömde en man till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn. Hovrätten kunde däremot inte komma fram till vad flickan menat med ordet ”snippa” när hon berättat vad mannen i fråga gjort mot henne. I förhören hade flickan uttryckt sig med ordet ”snippa”, för att förklara vart mannen har rört henne. Ett ord som vi alla lärde oss när vi var små, mycket tack vare våra lärare, föräldrar eller genom den populära boken ”Lilla snippaboken”. 

Här har det svenska rättssystemet brustit och låtit semantiken fått stå i vägen för barnets upprättelse. Alla som arbetar med Stiftelsen Aktiv Skola står bakom #JagVetVadEnSnippaÄr och vi står bakom barnet samt alla andra barn som har blivit drabbade men inte fått sina röster hörda! 

Vi hoppas att HD tar upp fallet igen och du kan göra skillnad genom att sprida hashtaggen samt skriva under och dela länken för att få en ännu större spridning av detta!

https://www.mittskifte.org/petitions/jagvetvadensnippaar

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev