Hur får man ihop vardagen?

Publicerad 28 februari 2023

Vi har fastställt att det är viktigt med fysisk aktivitet, både för barn och vuxna. Men ibland kan det vara svårt att få ihop vardagen, vi kommer hem från skolor och jobb trötta. Det är lätt att hamna framför datorn, mobilen eller bara lägga sig i soffan och somna framför tvn.

Men det är, som de flesta vet, viktigt att lämna ifrån sig datorn och mobilen samt komma upp ur soffan och aktivera sig. Och du som vuxen måste föregå med gott exempel för dina barn. Därför är ett fantastiskt tips att göra saker tillsammans, utmana dina barn eller andra nära och kära. Ni behöver inte springa en mil, det räcker med en promenad eller att ta med en fotboll till parken och spela lite. Under vintern kan vi välja aktiviteter som till exempel skidåkning en tur på skridskorna. Men man måste såklart inte gå ut – det går lika bra att leka kurragömma hemma, att tävla om vem kan stå på ett ben längst, att skojbrottas eller att hitta på andra roliga aktiviteter. Det viktigaste är att försöka göra något roligt när det kommer till fysiskt aktivitet, för då kommer barnen tycka att det är kul.

Ett annat bra tips är transportsträckan till olika platser. Kan man gå till jobbet? Eller kanske cykla? Behöver vi verkligen ta bilen dit vi ska? Kanske inte. Tar det 60 minuter till och från jobbet eller skolan? JÄTTEBRA! Då har ni kommit upp till den dagliga rekommendationen.

 

Tips:

  • Gör saker tillsammans
  • Utmana dina barn eller andra
  • Belöna dig själv efter fysisk aktivitet med mobil, dator eller soffhäng

 

Tips på aktiviteter

  • Kurragömma
  • Stå på ett ben
  • Skojbrottas
  • Fotboll
  • Gå på promenad
  • Springa
  • Cykla

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Intervju med skolsköterskan Maria från Maltesholm skola

Två snabba frågor till Maria som jobbar som skolsköterska på Maltesholm skola i Hässelby strand.

Läs mer
Hälsa
Intervju med skolsköterskan Deka från Prolympia idrottsskola

På Skolsköterskekongressen fick vi även chansen att ställa ett par snabba frågor till Deka som jobbar som skolsköterska på Prolympia idrottsskola.

Läs mer
Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!