Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Tryggve! Öppna luckan och kolla in vilken som är dagens rörelse, det är ju skönt att skaka loss lite, eller hur? När du är klar får du även tips på en kul lek!

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Dagens Lek

Kurragömma med dunk

Utse vem som skall räkna. Den personen ställer sig vid ett träd/stolpe och räknar till 100 medan övriga deltagare springer och gömmer sig. När räknaren är klar så säger den högt och tydligt 100 så alla kan höra och börjar sökandet. När letaren ser någon som gömt sig rusar båda till trädet/stolpen och försöker slå handen mot den först. Hinner letaren först säger hen "Dunk för (namnet på personen) 1, 2, 3!". Då är personen ute ur leken. Hinner personen som gömt sig först säger den "Dunk för mig 1, 2, 3!" då har hen klarat sig. Den som blivit dunkad först av letaren blir ny letare nästa runda.

Veckans hälsotips

Mat

Att äta grönsaker, frukt och bär är jättebra för kroppen. Genom att tänka på att försöka äta så många olika färger som möjligt under en dag så får du massvis med nyttigheter som kroppen behöver!

Läs mer om att äta frukt och grönt på: Äter vi tillräckligt med frukt och grönt?

Polisen i Fyrbodal satsar för att nå ut till föräldrar om drogmissbruk!

Publicerad 6 april 2023

Aktiv Skola står bakom myndigheten och polisen i arbetet med frågor relaterade till droger och barn. Polisen i Fyrbodal har i flera år arbetat med att uppmärksamma det stora problemet och satsar på att få föräldrar mer vaksamma om deras barn använder droger.

Enligt Matias Hasselström, gruppchef för utredningssektionen, har föräldrar för lite kunskap om droger. Han tycker att det är bättre att föräldrarna upptäcker problemet innan polisen gör det, och på så sätt kan de slippa att hamna i brottsregistret eller att socialtjänsten kopplas in. Matias tar även upp att det kanske finns en viss okunskap om hur stort detta problem är. Han påpekar också att droger finns överallt, i varje stad och ort runt om i landet, och att vi måste bli bättre på att uppmärksamma detta problem. Inte bara droger i sig, utan även kulturen kring det.

Matias började med att sprida information på sociala medier med tips och olika slanguttryck för att uppmärksamma detta problem. Dessa inlägg har nått hundratusentals personer och sammanställs och görs nu om till informationsmaterial som sprids till skolor och områdespoliser runt om i landet.

 

Läs mer: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polisen-i-trollhattan-satsar-pa-sociala-medier-for-att-informera-om-drogmissbruk

Vårt utbildningsmaterial om droger: https://shop.aktivskola.org/produkt-tagg/droger/

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om alkohol och droger

Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie del 3 – Tramadoltjejerna

I detta avsnitt hittar vi Emilia livlös i en soffa. Hon den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern.

Läs mer
Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie – Tramadoltjejerna

I detta avsnitt hittar vi Emilia livlös i en soffa. Hon den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern.

Läs mer
Alkohol och droger
Har kristall blivit vanligare än cannabis bland unga?

Larm från beroendemottagningar visar att kristall, som är det är det vardagliga namnet på den centralstimulerande drogen 3-klormetkatinon, förekommer allt oftare och nu till och med är vanligare än cannabis som länge har varit den vanligaste drogen bland unga. 

Läs mer
Alkohol och droger
Podd - P1 Dokumentär Miniserie – Tramadoltjejerna

I denna miniserie från P1 dokumentär får vi följa Vilda som är 13 år gammal. Vilda började bruka cannabis första gången hon var 11 år, en vanlig drog att börja med. "Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger".

Läs mer

Utbildningsmaterial om alkohol och droger

Drogförebyggarepärmen

Läs mer

Handbok om tobak och alkohol

Läs mer

Om barn till missbrukare – Lärarhandledning

Läs mer

Lathund mot narkotika

Läs mer

Var smart – säg nej till tobak

Läs mer