Regeringen satsar 150 miljoner extra på BUP!

Publicerad 3 januari 2023

Regeringen satsar 150 miljoner extra på BUP

Psykisk ohälsa bland unga har ökat och allt fler söker sig till BUP, vilket har lett till att köerna blir längre. Under november månad så var det bara 56 procent av dem som sökte vård som fick det i tid. Detta vill regeringen får bukt på genom ett extra anslag.

Socialminister Jakob Forssmed säger att barn och unga behöver kunna få hjälp i tid och att man inte ska behöva vänta i ovisshet. Åsa Schylter som är överläkare och verksamhetschef på PRIMA barn- och ungdomspsykiatri menar att extrapengar inte kommer göra någon skillnad på lång sikt. Det ger ett extra tryck i början men att effekten sedan avtar och att det därefter fortsätter på samma sätt.

Vi på Aktiv Skola tycker att det är bra att regeringen inser att långa köer hos BUP är ett allvarligt problem. När barn lider av psykisk ohälsa så är det inte bara är barnen som blir drabbade utan även familjen. Att få vänta och inte veta om man får hjälp drabbar hela familjen och alla insatser är då bra insatser.

 

Läs mer här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om mobbning

Mobbning
Otrygghet och mobbning i skolan = ökad psykisk ohälsa

Otrygghet får stora direkta och indirekta konsekvenser. Därför är det mycket oroväckande att nästan hälften av alla barn och unga är utsatta för kränkningar.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Vad är catfishing?

Kort beskrivet så är en catfish en person som lurar offret genom en falsk identitet på nätet, med andra ord en person som utger sig vara någon.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Ny rapport från Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har släppt en publikation som handlar om våld och övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Barn och internet 2022

I princip alla svenska barn mellan 8 och 19 år använder internet. 9 av 10 lågstadiebarn använder det dagligen. Man kan säga att internet är en stor del av svenskarnas vardag, oavsett ålder, och det går knappt att leva utan internet idag.

Läs mer

Utbildningsmaterial om mobbning

Bästis – högstadiet

Läs mer

Bästis – lågstadiet

Läs mer

Bästis – mellanstadiet

Läs mer

Handlingsplan kränkande behandling

Läs mer

Autografen – Lärarhandledning

Läs mer

Escape – Lärarhandledning

Läs mer

Nyhetsbrev