Vad är bötning?

Publicerad 20 mars 2024

Bötning är när någon hittar på en skuld och tvingar en person att betala. Detta kan i sin tur leda till att den som är under hot börjar begå kriminella handlingar för att få ihop pengar till den påhittade skulden.  

Idag har bland annat Aftonbladet rapporterat att en skola i Stockholms innerstad varnar föräldrarna att bötning sker på sociala medier bland elever.  Det är främst de äldre eleverna som hotar de yngre och hittar på skulder som de yngre ska betala av genom olika uppdrag. Klarar de inte av de olika uppdragen så hotar man med nya bestraffningar.

En förälder uttrycker sin oro: ”Det känns hopplöst för det här är ett problem som är så svårt att komma åt. Barnen vågar inte berätta av rädsla för att de ska råka illa ut, och det känns som att det är ett väldigt utbrett problem. Många föräldrar undrar nu om deras barn är utsatta men att de inte vågat berätta”. 

Rektor Carina Rennermalm berättar: ”Om man drabbats av detta ska man försöka hitta någon vuxen man känner förtroende för. Det är viktigt att det här kommer till polisens kännedom”. 

Polisens tips på tecken som kan betyda att ditt barn är drabbat

Många barn och ungdomar som utpressas eller hotas av kriminella försöker dölja vad som pågår för att skydda sin familj. Men det finns varningstecken att hålla koll på – till exempel om barnet:

  • Verkar pressat och uttrycker oro och ångest.
  • Börjar skolka eller undviker att gå till skolan.
  • Mår illa eller har fysiskt ont.
  • Ljuger eller verkar dölja saker.
  • ”Tappar bort” sin märkeskläder eller dyra saker,  det kan vara tecken på att barnet sålt sakerna för att betala skuld.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om mobbning

Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Mobbning
Skolpjäs om mobbning stoppad i USA 

Pjäsen handlar om en kille som efter att ha mobbats på grund av att han var homosexuell valde att ta sitt liv. En historia som skulle kunna vara tagen ur verkligheten eftersom ett alldeles för stort antal personer varje år genomgår liknande öden.

Läs mer
Mobbning
Otrygghet och mobbning i skolan = ökad psykisk ohälsa

Otrygghet får stora direkta och indirekta konsekvenser. Därför är det mycket oroväckande att nästan hälften av alla barn och unga är utsatta för kränkningar.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Vad är catfishing?

Kort beskrivet så är en catfish en person som lurar offret genom en falsk identitet på nätet, med andra ord en person som utger sig vara någon.

Läs mer

Utbildningsmaterial om mobbning

Bästis – högstadiet

Läs mer

Bästis – lågstadiet

Läs mer

Bästis – mellanstadiet

Läs mer

Handlingsplan kränkande behandling

Läs mer

Autografen – Lärarhandledning

Läs mer

Escape – Lärarhandledning

Läs mer

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!