Spännande nyhet inför hösten 2023

Publicerad 26 juni 2023

Spännande nyhet inför hösten 2023

Aktiv Skola jobbar aktivt mot grooming, det vill säga när vuxna, oftast under falsk identitet, skapar kontakt med barn på internet eller i sociala medier i syfte att utnyttja dem sexuellt. Grooming är ett växande problem som går längre och längre ner i åldrarna, och vi tror på att redan tidigt informera om riskerna. Därför tar vi fram utbildningsmaterial i ämnet som är kostnadsfritt för skolorna.

Vi har under flera års tid utbildat barn, skolpersonal och vuxna i vår föreläsning Nätsmart. Nu tar vi utbildningen ett steg längre och satsar på ett helt nytt material: Nätsmart på lätt svenska.

Nätsmart på lätt svenska

Nätsmart på lätt svenska

Utbildningen riktar sig till barn och unga som av olika anledningar har svårt att ta till sig vårt övriga utbildningsmaterial. Innehåll och fakta i Nätsmart på lätt svenska bygger på vår föreläsning Nätsmart, men språk och pedagogik är anpassat för dessa målgrupper.

Utbildningen kommer att finnas tillgänglig kostnadsfritt på aktivskola.org och kan genomföras när som helst. Faktaavsnitt varvas med en dramatiserad följetong och fördjupningsfrågor. Den kan genomföras individuellt, tillsammans med vuxen eller som en gruppuppgift i skolan.

När lanseras utbildningen?

Nätsmart på lätt svenska kommer att lanseras i augusti 2023. När den finns tillgänglig kommer mer information i våra sociala medier.

Mer information om Aktiv Skolas arbete mot grooming finns här.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!