Spännande nyhet inför hösten 2023

Publicerad 26 juni 2023

Spännande nyhet inför hösten 2023

Aktiv Skola jobbar aktivt mot grooming, det vill säga när vuxna, oftast under falsk identitet, skapar kontakt med barn på internet eller i sociala medier i syfte att utnyttja dem sexuellt. Grooming är ett växande problem som går längre och längre ner i åldrarna, och vi tror på att redan tidigt informera om riskerna. Därför tar vi fram utbildningsmaterial i ämnet som är kostnadsfritt för skolorna.

Vi har under flera års tid utbildat barn, skolpersonal och vuxna i vår föreläsning Nätsmart. Nu tar vi utbildningen ett steg längre och satsar på ett helt nytt material: Nätsmart på lätt svenska.

Nätsmart på lätt svenska

Nätsmart på lätt svenska

Utbildningen riktar sig till barn och unga som av olika anledningar har svårt att ta till sig vårt övriga utbildningsmaterial. Innehåll och fakta i Nätsmart på lätt svenska bygger på vår föreläsning Nätsmart, men språk och pedagogik är anpassat för dessa målgrupper.

Utbildningen kommer att finnas tillgänglig kostnadsfritt på aktivskola.org och kan genomföras när som helst. Faktaavsnitt varvas med en dramatiserad följetong och fördjupningsfrågor. Den kan genomföras individuellt, tillsammans med vuxen eller som en gruppuppgift i skolan.

När lanseras utbildningen?

Nätsmart på lätt svenska kommer att lanseras i augusti 2023. När den finns tillgänglig kommer mer information i våra sociala medier.

Mer information om Aktiv Skolas arbete mot grooming finns här.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer
Grooming
En av världens största spelplattformar - ett paradis för groomare? 

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Läs mer
Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming