Saker du bör tänka på som förälder om ditt barn har blivit utsatt för grooming.

Publicerad 16 januari 2023

Om du får kännedom om att ditt eget barn eller ett barn i din närhet har blivit utsatt är det viktigt att göra en polisanmälan. Genom en polisanmälan kan man hindra förövaren från att utsätta andra barn och unga, samt göra det möjligt att få förövaren dömd.

  • Döm inte ett barn som ber om hjälp. Det är förmodligen tillräckligt jobbigt för barnet att berätta ändå, gör det inte värre.
  • Lyssna på ditt barn, men ställ inga andra frågor än så kallade öppna frågor, till exempel ”berätta mer” eller ”vad hände sedan?”
  • Uppmuntra ditt barn att berätta, men var noga med att inte klandra eller bestraffa barnet för det som har hänt
  • Om ditt barn mår dåligt finns det möjlighet att få stöd genom socialtjänsten, många orter har också barnkriscentrum eller barnahus
  • För polisutredningens skull är det bra om meddelanden och annat inte raderas. Ibland är den bästa utvägen att helt sluta använda det aktuella forumet ett tag.

Läs mer om grooming nedan:

Vår handbok

Interstiftelsen ”Ungas integritet på nätet”

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev