Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Joy! Öppna luckan och kolla in vilken som är dagens rörelse, det är ju skönt att skaka loss lite, eller hur? När du är klar får du även tips på en kul lek!

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Dagens Lek

Kurragömma med dunk

Utse vem som skall räkna. Den personen ställer sig vid ett träd/stolpe och räknar till 100 medan övriga deltagare springer och gömmer sig. När räknaren är klar så säger den högt och tydligt 100 så alla kan höra och börjar sökandet. När letaren ser någon som gömt sig rusar båda till trädet/stolpen och försöker slå handen mot den först. Hinner letaren först säger hen "Dunk för (namnet på personen) 1, 2, 3!". Då är personen ute ur leken. Hinner personen som gömt sig först säger den "Dunk för mig 1, 2, 3!" då har hen klarat sig. Den som blivit dunkad först av letaren blir ny letare nästa runda.

Veckans hälsotips

Mat

Att äta grönsaker, frukt och bär är jättebra för kroppen. Genom att tänka på att försöka äta så många olika färger som möjligt under en dag så får du massvis med nyttigheter som kroppen behöver!

Läs mer om att äta frukt och grönt på: Äter vi tillräckligt med frukt och grönt?

Hur viktigt är fullkorn?

Publicerad 17 januari 2023

Svaret är enkelt – vi vet väl alla att det är JÄTTEBRA att äta det – problemet är bara att vi ändå äter för lite.

Man säger att från tio år och uppåt så bör en kvinna få i sig cirka 70 gram fullkorn och en man 90 gram. En liten vägledning kan vara att 1 dl av till exempel havregryn motsvarar 35 gram fullkorn.

Men hur kan man få i sig mer fullkorn?

Man behöver inte göra det svårt. Havregryn är klockrent att använda sig av, bland annat genom att laga en enkel gröt, ha det i pannkakorna eller göra supergott bröd.

Nedan hittar ni lite recept som innehåller fullkorn!

Havrefrallor ca 10 st

Ingredienser

1 liter havregryn
4 ägg
1½ tsk bakpulver
1 tsk salt
2½ dl 3% naturell yoghurt

Att göra

Sätt ugnen på 225 grader. Mixa havregrynenen med stavmixer eller i matberedare. Blanda havregrynen tillsammans med bakpulvret och salt i en bunke.  Vispa äggen för hand och rör ner dem i bunken tillsammans med yoghurten.

Klicka ut 10 frallor på ett bakplåtspapper och in i ugnen ca 10-15 minuter.

 

Bananpannkakor 2 st

Ingredienser
1 banan
1 dl havregryn
1 ägg
1 krm salt

Att göra
Rör ihop alla ingredienser och stek på svag värme i smör och/eller rapsolja. Servera med keso, kvarg eller yoghurt och bär.

 

Havrepannkakor ca 10 stycken

Ingredienser

6 dl mjölk
3 dl havregryn
3 ägg
½ dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
1 krm salt
fett till stekning

Att göra
Mixa havregrynen till ett mjöl. Tillsätt ägg, salt och mjöl och vispa ihop. Stek tunna pannkakor i t ex smör och/eller rapsolja. Servera med bär och keso, kvarg eller yoghurt.

 

Nedan kan du läsa mer om fullkorn.

Nutritionsfakta

Livsmedelsverket

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa