Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord. Den amerikanska staten anser att plattformarna inte gör tillräckligt för att skydda unga och barn från de negativa konsekvenser som förknippas med plattformarna, bland annat grooming och mobbning.
Utöver toppcheferna närvarade familjer vars barn har blivit utsatta för övergrepp på plattformarna. ”Mr Zuckerburg, you and the companies before us, I know you don´t mean so but you have blood on your hands” sade senator Josh Hawley till grundaren av Facebook. Han frågade även om Zuckerberg personligen hade kompenserat de familjer som blivit drabbade och nästan tvingade grundaren att be om ursäkt. Detta ledde till att Zuckerberg vände sig om och sa ” Jag är ledsen. Ingen ska behöva gå igenom det era familjer har behövt gå igenom”.
Det är viktigt att komma ihåg att USA knappt har någon lagstiftning när det kommer till de sociala medieföretagen, utan de vill att företagen ska ta eget ansvar. Senaten brukar även vara splittrad i de olika utfrågningar som sker, men den här gången verkade senatorerna eniga om att få igenom lagstiftning som reglerar bolagens plattformar så att unga och barn inte drabbas.
I Sverige har socialminister Jakob Forssmed träffat företrädare för Facebook och Google för att diskutera barn och ungas säkerhet på nätet, samt ungas skärmanvändande och hälsa. I somras hade Jakob Forssmed ett möte med samma företrädare, han var inte nöjd med bolagens insatser och tyckte att de borde reglera innehållet som unga tar del av och sätta gränser för skärmtid.
Jakob Forssmed tycker att barn och unga exponeras för saker som inte är nyttigt för dem, bland annat innehåll som handlar om självskadebeteende och självmord. Han påpekar för Sveriges Radio att det har kommit nya direktiv från EU som säger att plattformarna måste börja ta ett större ansvar för vad som visas, något han tycker att inte har följts av de stora jättarna.
Vi på Aktiv Skola vet vad som finns på de olika kanalerna, och vi är även medvetna om att flera plattformar börjar etablera sig vilket betyder att föräldrar måste ha koll på ännu fler forum. Vi anser att de olika plattformarna måste börja ta större ansvar och vi hoppas att flera länder sätter press på dem så att fler barn inte far illa.
3 av 10 barn i åldrarna 12 till 19 år har utsatts för oönskade kontaktförsök på nätet under år 2022. 17 procent av dem har blivit utsatta för näthat eller att någon har skrivit negativt om dem på nätet. Enbart 28 procent av föräldrarna känner till att deras barn har utsatts för kränkningar på nätet, det vill säga, endast 28 av 100 föräldrar är medvetna om sitt barns utsatthet på nätet. Dessa siffror kommer inte att bli bättre om inte plattformarna tar större ansvar.