Skolpjäs om mobbning stoppad i USA 

Publicerad 25 januari 2024

När eleverna på en grundskola i Wyoming ville sätta upp en pjäs där det fanns inslag av homosexualitet satte skolans styrelse stopp.

Pjäsen handlar om en kille som efter att ha mobbats på grund av att han var homosexuell valde att ta sitt liv. En historia som skulle kunna vara tagen ur verkligheten eftersom ett alldeles för stort antal personer varje år genomgår liknande öden.

Eleverna på skolan hade förberett sig flera månader men samma vecka som de skulle ha premiär blev det stopp.
Den 12-årige eleven Oliver Baez tycker att det är hemskt och att beslutet tydligt visar att skolstyrelsen inte tycker att HBTQ ska vara en del av skolan och samhället.
Det är inte första gången som samma skola stänger ned en pjäs med HBTQ-tema.
Vi betonar vikten av att skapa en inkluderande kultur där elever känner sig fria att utforska och diskutera olika ämnen, inklusive HBTQ-relaterade frågor. Det är i en sådan miljö som äkta förståelse och tolerans kan trivas. Därför gläder det oss särskilt att historien i Wyoming fick ett lyckligt slut – ett gymnasium steg fram och erbjöd teatergruppen en plattform för att genomföra föreställningen.

Björn Johansson, lektor och forskare vid Örebro Universitet, framhåller att mobbning är en framträdande riskfaktor när det gäller självmord bland unga. Johansson poängterar att situationer med mobbning inte bara påverkar en individ på ytan utan kränker hela deras sociala välbefinnande. Mobbning underminerar värdighet och utlöser känslor av skuld och skam.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om mobbning

Mobbning
Vad är bötning?

Bötning är när någon hittar på en skuld och tvingar en person att betala. Detta kan i sin tur leda till att den som är under hot börjar begå kriminella handlingar för att få ihop pengar till den påhittade skulden.  

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Mobbning
Otrygghet och mobbning i skolan = ökad psykisk ohälsa

Otrygghet får stora direkta och indirekta konsekvenser. Därför är det mycket oroväckande att nästan hälften av alla barn och unga är utsatta för kränkningar.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Vad är catfishing?

Kort beskrivet så är en catfish en person som lurar offret genom en falsk identitet på nätet, med andra ord en person som utger sig vara någon.

Läs mer

Utbildningsmaterial om mobbning

Bästis – högstadiet

Läs mer

Bästis – lågstadiet

Läs mer

Bästis – mellanstadiet

Läs mer

Handlingsplan kränkande behandling

Läs mer

Autografen – Lärarhandledning

Läs mer

Escape – Lärarhandledning

Läs mer

Nyhetsbrev