Aktiv skola tipsar: Dataspel och sociala medier kan leda till psykisk ohälsa hos unga

Publicerad 14 december 2022

Handbok om hälsaForskare vid Karolinska Institutet har sammanställt en studie om barns användning av sociala medier och dataspel. Att majoriteten av befolkningen lever en stor del av sina sociala liv på digitala plattformar är väl knappast en nyhet för någon, och studien ser närmare på konsekvenserna det kan ha för barn och unga.

Ett av de resultat man visar på är att hälften av alla tvååringar använder internet dagligen. Vilka konsekvenser det kommer att få vet vi inte än, vad vi vet är att unga lätt sugs in i den digitala världen och att det kan leda till att andra viktiga delar av livet blir lidande. Viktiga delar som exempelvis sömn, kost och träning – vilket i sin tur kan leda till depression, ångest och ätstörningar.

Men studien faststlår också att det digitala livet även kan ha en positiv inverkan på hälsan. Det kan vara ett sätt att få vänner och hålla kontakten med dem – något som man vet ökar vällbefinnandet och underlättar återhämtning efter stress till exempel.

Läs mer här.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Intervju med skolsköterskan Maria från Maltesholm skola

Två snabba frågor till Maria som jobbar som skolsköterska på Maltesholm skola i Hässelby strand.

Läs mer
Hälsa
Intervju med skolsköterskan Deka från Prolympia idrottsskola

På Skolsköterskekongressen fick vi även chansen att ställa ett par snabba frågor till Deka som jobbar som skolsköterska på Prolympia idrottsskola.

Läs mer
Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!