Är frukost dagens viktigaste måltid?

Publicerad 7 mars 2023

Svar JA! Frukosten sätter grunden för hela vår dag och den bidrar till att vi orkar engagera oss i skolan, på jobbet och under fritidsaktiviteter. Risken med att hoppa över frukosten är att vi lätt blir trötta och hungriga, vilket leder till att vi kanske gör sämre val när det kommer till mat. Istället för frukost kanske vi går och köper något med mindre näring, en kexchoklad till exempel, för att mätta magen. Detta kan leda till att vi inte känner behov av att äta lunch och hamnar sedan i en dålig spiral med val av föda under dagen.

Börja dagen med en bra och god frukost. Att tänka fullkorn är jättebra, eftersom det mättar magen och mättnaden varar länge. Något som är fullproppat med fullkorn är havregryn, en bra grund till gröt, bröd och till och med smoothies.

 

Tips: 

Ät fullkorn till frukost! Att börja dagen med gröt är superbra, det mättar magen och ger dig massa energi. Gillar man inte gröt så kan man göra fullkornsbröd eller smoothies.

Dagens myt. 

NEJ! Du blir inte smartare av frukost, men du kommer orka lära dig mer om du äter frukost!

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!