Mathilda Hoflings sommarprat!

Publicerad 8 mars 2023

Mathilda valdes av lyssnarna till lyssnarnas sommarvärd 2021. I sitt sommarprat tar hon upp om hur hon blev utsatt för grooming på nätet som tonåring. Som 13 åring kontaktades hon av en person online som lurade henne att ställa upp på nakenbilder. I flera år pressade och hotade denna person Mathilda med att han skulle skicka dem till hennes familj, vänner samt andra bekanta om hon inte fortsatte.

Mathildas tonår är väldigt lik andra som har blivit utsatta för grooming men ändå inte. Alla har en historia att berätta och Mathildas är otroligt viktig för att uppmärksamma detta stora problem, att få andra att öppna upp. Vår film ”Jag tror jag är lite kär i dig” är en berättelse som många offer kan känna igen sig i.

Lyssna på sommarpratet

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer
Grooming
Hur fungerar expose-konton?

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Läs mer
Grooming
Ny skakande rapport om övergrepp på barn

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

Läs mer
Grooming
Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev