Äter vi tillräckligt med frukt och grönt?

Publicerad 24 januari 2023

Vad är baljväxter och varför är det bra att äta det och frukt och grönt?

När vi pratar om frukt och grönt så förstår nog de flesta vad vi menar – frukt kan vara en banan eller mandarin och några exempel på grönsaker är gurka och broccoli. Men baljväxter är kanske ett ord som få använder i sin vokabulär. Baljväxter är ett samlingsnamn för bönor, linser och ärtor. Dessa råvaror är proteinrika växter och anses vara framtidens hållbara livsmedel. Man har alltid hört att äta sina grönsaker är bra och det är ingen myt. Frukt och grönt samt baljväxter är berikade med massa bra ämnen och vitaminer som både barn och vuxna behöver för att orka hålla i gång under dagen. Enligt undersökningar som görs i dag av forskare runt om i Sverige äter både barn och vuxna för lite av dessa råvaror. Rekommendationen är att äta cirka 500 gram frukt, grönsaker eller baljväxter om dagen.

 

Baljväxter

 

Finns det andra fördelar med frukt, grönt och baljväxter?

Ferawati Ferawati, doktor i kemi på Linnéuniversitetet, forskade om baljväxter och kom fram till att lokalt odlade baljväxter har stor potential att användas som råvara vid framställning av ost och köttprodukter. Detta skulle i sin tur leda till ett mer klimatsmart val än det som finns i dag.

 

Fun fact: Alla baljväxter är glutenfria!! Detta betyder att ni med glutenintolerans kan äta gott.

Tips: Tänk färger – frukt och grönt består av mycket färg, allt från en grön gurka till en gul paprika. Perfekt att ha som pålägg till en smörgås!

 

Här kommer lite recept för dig som vill äta mer baljväxter

https://www.ica.se/recept/caesarsallad-med-rostade-kikartor-728000/

https://www.ica.se/recept/ugnsbakad-torsk-med-belugalinser-ingefara-och-lime-728003/

https://www.ica.se/recept/klassisk-grekisk-sallad-725682/

https://www.ica.se/recept/varm-kycklingsallad-med-kalrot-och-sotpotatis-726317/

https://www.ica.se/recept/sallad-med-ugnsrostade-rodbetor-kyckling-och-fetaost-725868/

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!