Skakande rapport om svenska groomingfall

Publicerad 23 januari 2023

Förra året släppte World Childhood foundation en rapport över en genomgång av 157 domar i svenska tingsrätter 2020 – 2021 gällande internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. Rapporten visade att av de drabbade var 11 procent pojkar och 89 procent flickor i åldrarna  2 – 17 år. När tingsrättsförhandlingarna ägde rum hade de hunnit bli mellan 5 och 23 år.

De åtalade var mellan 16 och 68 år och det antal barn som utsatts av varje åtalad skiftade från ett barn upp till så många som 83. Den vanligaste brottsrubriceringen var sexuellt ofredande och utnyttjande respektive grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Rapporten visar även att den mest vanliga plattformen var Snapchat som förekom i cirka 57 procent av totalt 685 enskilda fall. Instagram med 16,6 procent och spelet Star Stable med 12 procent, kom tvåa respektive trea på den listan.

Vi på Stiftelsen Aktiv Skola skulle önska att alla tar del av rapporten. Genom de många kontakter vi har fått tack vare vår föreläsning Nätsmart har vi förstått att okunskapen hos vuxenvärlden om grooming är skrämmande stor. Många vårdnadshavare säger sig ha väldig låg kunskap om vad deras barn gör på internet och barnen är ofta inte medvetna om att det de utsätts för är brottsligt. Det är sällan de vuxna som anmäler brottet.
Att öka medvetenheten hos både barn och vuxna är avgörande för att se till att inte fler drabbas.

Anmäl er till föreläsningen Nätsmart här

Läs rapporten här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev