Eskilstuna Friidrotts riktade satsning uppmärksammas i film för sociala medier

Publicerad 28 september 2022

Eskilstuna Friidrott har erhållit 10 000 kronor ur Idrottshjälpen för en riktad satsning i Eskilstunas socialt utsatta områden. En satsning som nu blir film för sociala medier.

Idrottshjälpen är en del av Stiftelsen Aktiv Skola med säte i Örebro. Den kom till för att ingen ska behöva sluta idrotta – oavsett ekonomi. De hjälpande pengarna, som samlas in av stiftelsen från företag, går även till föreningar.

Vi har delat ut över 300 000 kronor sedan starten i mars 2021, bland annat till anmälningsavgifter, idrottsutrustning och träningsläger, förklarar Lars Erlandh, verksamhetsansvarig Aktiv Skola.

Eskilstuna Friidrott har använt pengarna till att bedriva uppsökande verksamhet under sommaren i socialt utsatta områden i Eskilstuna, bland annat Fröslunda och Lagersberg. En satsning som fortsätter under hösten med träning för alla intresserade på Ekängens Friidrottsarena. Den uppmärksammas nu i en film som Stiftelsen Aktiv Skola nyligen spelat in och som ska spridas i sociala medier och via andra kontaktytor

Mohammad Al-joburi
är ledare för de allra yngsta i Eskilstuna Friidrott.

– Det är idrotten som tar hand om ungarna. Vi måste hjälpa dem vilken väg de ska gå. De vet inte vad som gäller på gatan. Där kan de träffa dåligt folk. Här har vi inget dåligt folk, vi är idrottare, säger Al-joburi i filmen.

Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna, anser att det är viktigt att barn och ungdomar idrottar i en förening.

– Bland annat för att det är fostran, gemenskap samt nyttigt och viktigt att röra på sig. Det lägger en grund för hela livet. Samtidigt är det viktigt att få med föräldrarna. Det är avgörande i den tid vi lever i med stora samhällsutmaningar. Att idrotta i en förening minskar klyftorna och ökar tryggheten i samhället.

Han är tacksam för det ekonomiska stödet till Eskilstuna Friidrott.

Pengarna från Idrottshjälpen betyder oerhört mycket för Eskilstuna. Varje bidrag är värdefullt. Den här typen av riktade satsningar som handlar om just att möta de människor som har det svårast att bli delaktiga i föreningslivet och idrotten, det är ovärderligt. Jag kan inte säga annat.

Lars Erlandh, som var med under filminspelningen, håller med:

– När jag ser Eskilstuna Friidrott här i dag blir jag jätteglad, för jag ser vilken skillnad våra pengar gör. Jag får likadan återkoppling hela tiden från många andra ställen i landet där vi bidragit med pengar ur Idrottshjälpen.

Här kan du se filmen

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!