Flickor som tvångsomhändertas skuldbeläggs oftare än killar när de utsätts av sexuella övergrepp.

Publicerad 13 mars 2023

En granskning av ekot visar att man oftare skuldbelägger sexuellt utsatta flickor än pojkar i domar om tvångsvård. Bland flickor sker det i var tredje dom, medan det sker i var sextonde dom för pojkar.

Enligt Maria Vogel, forskare på Stockholms universitet, finns det en risk att man lägger skulden på flickorna när de själva har blivit utsatta för sexuella övergrepp. Hon fortsätter också beskriva problemet med att det finns en tydlig aspekt när det kommer till de olika domarna att flickornas sexuella beteende eller utsatthet samt risktagande syns i många domar medan denna aspekt är mycket ovanligare bland pojkar.

”Ella” var en av de som blev tvångsomhändertagen vid ung ålder när hon blev utsatt för sexuellt övergrepp. I hennes dom kunde man läsa ”Genom sitt beteende” samt ”Låtit sig utsättas för sexuella övergrepp”.

Läs mer här

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!