Vad är fysisk aktivitet?

Publicerad 14 mars 2023

Vad är fysisk aktivitet?

Definition av fysisk aktivitet är när vi får igång hela kroppen för att öka energiomsättningen i förhållandet till vila. Det finns olika sätt att mäta fysisk aktivitet och vi vill framhäva de positiva effekterna. Att stå upp är ett sätt att vara fysisk aktiv, men oftast räcker inte det för att få alla fördelar. För att få en positiv effekt när man rör på sig så kan man tänka att man ska utföra något som är pulshöjande, exempelvis gå ut och gå, springa eller delta i lagidrotter.

Människans kropp är gjord för att röra på sig och man kan se en rad positiva effekter på kroppen, både fysisk samt psykiskt, när det kommer till fysisk aktivitet. Bland annat hjälper det oss att stärka vårt immunförsvar, vi blir mer sällan allvarligt sjuka och vi minskar risken för typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Fysisk aktivitet hjälper oss även med den mentala hälsan, vi blir piggare eftersom kroppen sänder ut endorfiner när vi är aktiva. Detta gör att vi i sin tur sover bättre och att kroppen lättare kan återhämta sig.

Tips:

Försök att vara fysisk aktiv regelbundet. Vi förstår att man ibland kan ha dippar men kroppen mår bäst av att man regelbundet rör på sig. Och kom ihåg att all rörelse räknas!

Läs mer om hälsa här

Läs det senast inlägget om hälsa här

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!