Handbok om grooming

Publicerad 18 september 2018

Vi jobbar aktivt med att informera och utbilda inom grooming. Du har nog inte missat vår film Jag tror jag är lite kär i dig som skildrar hur lätt det är att manipuleras och hur snabbt en situation som från början verkar oskyldig kan övergå till ett sexuellt övergrepp. Under höstterminen 2018 och vårterminen 2019 turnerar vi även Sverige runt med Ulrika Roglands kostnadsfria föreläsning Om sexuella övergrepp på internet, och nu har vi alltså tagit fram en handbok i ämnet. Handboken är framtagen tillsammans med Ulrika Rogland och riktar sig i första hand till föräldrar men även till lärare och annan skolpersonal.

Inför skolstarten skickades den ut till alla elever i årskurs fem. Vår förhoppning är att den delas ut på föräldramöten, kanske i samband med att man tittar på Jag tror jag är lite kär i dig. Grooming är ett växande problem som går längre och längre ner i åldrarna, och vi tror på att redan tidigt informera om riskerna. Under fliken Utbildningsmaterial kan du ladda ner den.

Ur innehållet:

Vad är grooming?

Om sexuella övergrepp

Vad gör jag om mitt barn blivit utsatt?

10 råd till föräldrar

Diskussionsfrågor

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!