Handbok om grooming

Publicerad 18 september 2018

Vi jobbar aktivt med att informera och utbilda inom grooming. Du har nog inte missat vår film Jag tror jag är lite kär i dig som skildrar hur lätt det är att manipuleras och hur snabbt en situation som från början verkar oskyldig kan övergå till ett sexuellt övergrepp. Under höstterminen 2018 och vårterminen 2019 turnerar vi även Sverige runt med Ulrika Roglands kostnadsfria föreläsning Om sexuella övergrepp på internet, och nu har vi alltså tagit fram en handbok i ämnet. Handboken är framtagen tillsammans med Ulrika Rogland och riktar sig i första hand till föräldrar men även till lärare och annan skolpersonal.

Inför skolstarten skickades den ut till alla elever i årskurs fem. Vår förhoppning är att den delas ut på föräldramöten, kanske i samband med att man tittar på Jag tror jag är lite kär i dig. Grooming är ett växande problem som går längre och längre ner i åldrarna, och vi tror på att redan tidigt informera om riskerna. Under fliken Utbildningsmaterial kan du ladda ner den.

Ur innehållet:

Vad är grooming?

Om sexuella övergrepp

Vad gör jag om mitt barn blivit utsatt?

10 råd till föräldrar

Diskussionsfrågor

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer
Grooming
En av världens största spelplattformar - ett paradis för groomare? 

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Läs mer
Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming