Hur fungerar expose-konton?

Publicerad 7 november 2023

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Vad är ett expose-konto?

Ett expose-konto är ett konto vars ändamål är att sprida negativa filmer och bilder, det kan till exempel röra sig om på misshandel, våldtäkter, slagsmål eller nakna kroppar. Dessa konton finns på diverse olika plattformar som våra barn och unga besöker, bland annat Tiktok, Instagram och Snapchat. Ofta är det även barn och unga som ligger bakom dessa konton, och de är inte alltid medvetna om att det de gör är olagligt, vilket det är i allra högsta grad.

Konton att hålla koll på:

 • Tiktok
 • Snapchat
 • Instagram
 • Discord
 • KIK
 • Facebook
 • Messenger

Vad ska du göra om du har blivit uthängt på ett expose-konto?

Om du har blivit exponerad på ett expose-konto så börja med att prata med en vuxen för att  få ett grepp om vad som har hänt och hjälp att se hur du ska gå vidare.

Den som du pratar med behöver inte vara någon anhörig, det kan vara någon du känner förtroende för, som en lärare, kurator, psykolog eller tränare.

Du kommer att behöva samla bevis, det vill säga bilder och videoklipp. Ta en skärmdump eller använd telefonens egna screenrecorder, om den inte har en sådan kan du eventuellt ladda ner den. Ju mer bevis du samlar desto lättare kommer det att bli för polisen. Vilket alltså är nästa steg  –  att polisanmäla kontot och händelsen.  Även om det känns hopplöst så är det viktigt att polisanmäla, det kommer att hjälpa dig men det kommer även hjälpa andra barn som kanske inte vågar anmäla kontot eller som inte ens känner till det.

Sista steget är att kontakta plattformen, varje plattform har en policy och plattformarna tillåter inte olagliga aktiviteter. Oftast deltar de  olika plattformarna  i utredningen och hjälper polisen vid större olagliga aktiviteter.

Stegen –från ECPATS hemsida.

 • Prata med en vuxen
 • Ta en skärmdump
 • Anmäl till polisen
 • Kontakta plattformen

Polisen uppmanar

Allt fler polisanmälningar har kommit in mot unga som delar våldtäktsfilmer och nakenbilder till expose-konton. Nu vill polisen att vuxna ska börja prata om det här med sina ungdomar. Jonas Edin som är utredare av ISÖB (internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn), säger att vuxna har ett enormt ansvar för att uppmana de yngre att inte kränka varandra och att engagera sig i barnens liv på nätet.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!