Hur fungerar expose-konton?

Publicerad 7 november 2023

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Vad är ett expose-konto?

Ett expose-konto är ett konto vars ändamål är att sprida negativa filmer och bilder, det kan till exempel röra sig om på misshandel, våldtäkter, slagsmål eller nakna kroppar. Dessa konton finns på diverse olika plattformar som våra barn och unga besöker, bland annat Tiktok, Instagram och Snapchat. Ofta är det även barn och unga som ligger bakom dessa konton, och de är inte alltid medvetna om att det de gör är olagligt, vilket det är i allra högsta grad.

Konton att hålla koll på:

 • Tiktok
 • Snapchat
 • Instagram
 • Discord
 • KIK
 • Facebook
 • Messenger

Vad ska du göra om du har blivit uthängt på ett expose-konto?

Om du har blivit exponerad på ett expose-konto så börja med att prata med en vuxen för att  få ett grepp om vad som har hänt och hjälp att se hur du ska gå vidare.

Den som du pratar med behöver inte vara någon anhörig, det kan vara någon du känner förtroende för, som en lärare, kurator, psykolog eller tränare.

Du kommer att behöva samla bevis, det vill säga bilder och videoklipp. Ta en skärmdump eller använd telefonens egna screenrecorder, om den inte har en sådan kan du eventuellt ladda ner den. Ju mer bevis du samlar desto lättare kommer det att bli för polisen. Vilket alltså är nästa steg  –  att polisanmäla kontot och händelsen.  Även om det känns hopplöst så är det viktigt att polisanmäla, det kommer att hjälpa dig men det kommer även hjälpa andra barn som kanske inte vågar anmäla kontot eller som inte ens känner till det.

Sista steget är att kontakta plattformen, varje plattform har en policy och plattformarna tillåter inte olagliga aktiviteter. Oftast deltar de  olika plattformarna  i utredningen och hjälper polisen vid större olagliga aktiviteter.

Stegen –från ECPATS hemsida.

 • Prata med en vuxen
 • Ta en skärmdump
 • Anmäl till polisen
 • Kontakta plattformen

Polisen uppmanar

Allt fler polisanmälningar har kommit in mot unga som delar våldtäktsfilmer och nakenbilder till expose-konton. Nu vill polisen att vuxna ska börja prata om det här med sina ungdomar. Jonas Edin som är utredare av ISÖB (internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn), säger att vuxna har ett enormt ansvar för att uppmana de yngre att inte kränka varandra och att engagera sig i barnens liv på nätet.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer
Grooming
Ny skakande rapport om övergrepp på barn

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

Läs mer
Grooming
Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Läs mer
Grooming
Podd - Sommar & Vinter i P1 - Ulrika Rogland!

Ulrika Rogland var en av Sveriges främsta åklagare. Hon har hjälpt flera hundra barn som blivit utsatta för flera hemska brott, bland annat sexuellt utnyttjande på nätet, något som vi på Aktiv Skola arbetar mycket emot.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev