Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Tryggve! Ta med dig dem gillar och genomför helgutmaningen tillsammans. Ett utflykt med smarrig matsäck, kan det bli bättre?

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Helgutmaningen

Lekpark

Gör en utflykt till en lekpark och ta med en matsäck med lite nyttigare chokladbollar!

Du hittar receptet i vår Handbok om hälsa.

Veckans hälsotips

Rörelse

Vi människor är byggda för rörelse. Tänk på att all rörelse räknas. Din bästa rörelse är din nästa rörelse!

Läs mer om fysisk aktivitet och rörelse här: Vad är fysisk aktivitet?

Ny skakande rapport om övergrepp på barn

Publicerad 30 oktober 2023

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

I rapporten skildrar ECPAT pojkarnas och flickorna utsatthet. De skriver att det finns vissa likheter, bland annat så blir båda könen catfishade ( det vill säga att barnen kontaktas av en person som utger sig för att vara någon annan). Men likheterna stannar där, utsattheten ser oftast olika ut för de olika könen. När det gäller pojkar får offren själva betala pengar till utpressaren för att bilderna inte ska spridas. I flickornas fall rör det sig om fysiska övergrepp som dokumenteras för att sedan säljas vidare.

Konsekvenserna för barnen

I rapporten tar även ECPAT upp konsekvenserna för dem som blir utpressade. Underlaget är faktiska fall från deras egen stödlinje. I rapporten kan man se att barnen som vänder sig till stödlinjen skuldbelägger sig själva och ofta är rädda att omgivningen kommer att göra detsamma. De som blir utsatta för utpressningen drabbas av en eller flera av följande konsekvenser:

 • Relationer till vänner, familj eller partner påverkas negativt
 • Känsla av skam och självmord
 • Hot om självmord
 • Slutar att gå till skolan
 • Psykisk ohälsa
 • Ekonomisk förlust

Eskilstunabo dömd för sexuell utpressning

Att den här typen av brottslighet förekommer överallt finns det många exempel på. Ett av de senaste är ett rättsfall där  en man blev dömd för ett 80-tal sexualbrott mot ett 20-tal barn, alla under 15 år. Mannen tog kontakt med barnen på sociala medier och låtsades vara en tonårsflicka för att få tag på bilder från unga killar.

Som vuxen är det viktigt att var medveten om att de flesta barn i dag använder sig av digitala plattformar som till exempel Tiktok, Snapchat, Instagram eller olika dataspel som Roblox och Star Stable. De två sistnämnda är datorspel som våra barn spelar efter skolan och på helgerna. Vi vet att det kan vara svårt för föräldrar att hålla koll på vilka plattformar ens barn använder. Därför är det extra viktigt att föra samtal med barnen om de faror som finns i dem.

Här är några plattformarna att hålla lite extra koll på:

 • Tiktok
 • Snapchat
 • Instagram
 • Discord
 • KIK
 • Twitch
 • Star Stable
 • Roblox
 • Minecraft

Länk till ECPAT

Länk till DN

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer
Grooming
Hur fungerar expose-konton?

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Läs mer
Grooming
Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Läs mer
Grooming
Podd - Sommar & Vinter i P1 - Ulrika Rogland!

Ulrika Rogland var en av Sveriges främsta åklagare. Hon har hjälpt flera hundra barn som blivit utsatta för flera hemska brott, bland annat sexuellt utnyttjande på nätet, något som vi på Aktiv Skola arbetar mycket emot.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming