Ny skakande rapport om övergrepp på barn

Publicerad 30 oktober 2023

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

I rapporten skildrar ECPAT pojkarnas och flickorna utsatthet. De skriver att det finns vissa likheter, bland annat så blir båda könen catfishade ( det vill säga att barnen kontaktas av en person som utger sig för att vara någon annan). Men likheterna stannar där, utsattheten ser oftast olika ut för de olika könen. När det gäller pojkar får offren själva betala pengar till utpressaren för att bilderna inte ska spridas. I flickornas fall rör det sig om fysiska övergrepp som dokumenteras för att sedan säljas vidare.

Konsekvenserna för barnen

I rapporten tar även ECPAT upp konsekvenserna för dem som blir utpressade. Underlaget är faktiska fall från deras egen stödlinje. I rapporten kan man se att barnen som vänder sig till stödlinjen skuldbelägger sig själva och ofta är rädda att omgivningen kommer att göra detsamma. De som blir utsatta för utpressningen drabbas av en eller flera av följande konsekvenser:

  • Relationer till vänner, familj eller partner påverkas negativt
  • Känsla av skam och självmord
  • Hot om självmord
  • Slutar att gå till skolan
  • Psykisk ohälsa
  • Ekonomisk förlust

Eskilstunabo dömd för sexuell utpressning

Att den här typen av brottslighet förekommer överallt finns det många exempel på. Ett av de senaste är ett rättsfall där  en man blev dömd för ett 80-tal sexualbrott mot ett 20-tal barn, alla under 15 år. Mannen tog kontakt med barnen på sociala medier och låtsades vara en tonårsflicka för att få tag på bilder från unga killar.

Som vuxen är det viktigt att var medveten om att de flesta barn i dag använder sig av digitala plattformar som till exempel Tiktok, Snapchat, Instagram eller olika dataspel som Roblox och Star Stable. De två sistnämnda är datorspel som våra barn spelar efter skolan och på helgerna. Vi vet att det kan vara svårt för föräldrar att hålla koll på vilka plattformar ens barn använder. Därför är det extra viktigt att föra samtal med barnen om de faror som finns i dem.

Här är några plattformarna att hålla lite extra koll på:

  • Tiktok
  • Snapchat
  • Instagram
  • Discord
  • KIK
  • Twitch
  • Star Stable
  • Roblox
  • Minecraft

Länk till ECPAT

Länk till DN

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!