Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Publicerad 2 april 2024

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

1 Hur fick du reda på att Aktiv Skola finns?

– Vi kände först till er via lärare på våra skolor som använder sig av ert material. Främst rörelseaktiviteterna.
Sedan hade vi en fin dialog på SETT-mässan 2023 kring er utökning av resurser och era nya material om grooming och nätsmart. Därefter har vi haft kontakt och samarbetat kring att nå ut med materialet till fler.

2. Vilket material har du använt – och hur?

– Vi har främst använt oss av materialet ”Nätsmart” i våra grundskolor. Vi har tillsammans med er gjort ett upplägg och förslag till arbetsgång för skolorna så att de enkelt ska kunna använda era handledningar och föreläsningar. 

3. Vad skulle du önska att vi gjorde mer av?

– Den nya digitala utbildningen som heter ”Nätsmart på lätt svenska” och som till viss del riktar sig till åk 1–3 är kanonbra. Jag skulle önska att det fanns ett liknande koncept för åk 4–6 och 7–9 också. Det gör att det blir enkelt, tillgängligt och tydligt så man på ett bra och effektivt sätt kan nå ut till skolor, lärare och elever men även till vårdnadshavare. 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev