Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Publicerad 26 mars 2024

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst. Gärningspersonen kan vara manipulativ eller hotfull för att få sin vilja igenom. Snapchat, Tiktok, Instagram, Discord men även olika TV- och datorspel är exempel på plattformar där sexuell posering förekommer. 

  • Syfte: Att få barnet att skicka bilder av sexuell karaktär, vilket kan användas för att tillfredsställa förövarens egna sexuella behov eller för spridning inom nätverk för barnpornografi.
  • Handling: Involverar att barnet tvingas eller uppmanas att posera eller agera på ett sexuellt explicit sätt, ofta för att skapa bilder eller filmer.
  • Plats: Det kan ske både i verkligheten (exempelvis i en studio eller i hemmiljö) eller via digitala plattformar (som när barnet får instruktioner att ta bilder på sig själv och skicka). Plattformar att se upp för är de klassiska sociala medier plattformarna som Instagram, Tiktok, Snapchat, Facebook med mera. 

Vad innebär sexuell posering för den utsatte

För den utsatte kan det ge stora konsekvenser, bland annat posttraumatisk stress och dålig psykisk hälsa. Offret kan drabbas av djup depression något i sin tur ytterst kan leda till självmord. Ett exempel på hur långt det kan gå är ett fall i Kumla, där en man från Göteborg utnyttjade flera flickor och där en av dem till slut begick självmord. 

Oavsett om övergreppen är fysiska eller digitala så påverkas barns psykiska hälsa, enligt 1177 är anledningarna: 

  • Skuld – man känner att det är ens eget fel.
  • Skam – man känner sig lurad, att man har förmåtts att göra någonting med sin kropp som man egentligen inte vill.
  • Svek – man känner att man har svikit sina nära och kära.
  • Hot – man känner sig hotad av förövaren.
  • Rädsla – man vet inte vad som ska hända med bilderna/filmerna.
  • Oro – man vet inte vilka som har sett materialet.
  • Hopplöshet – man fruktar för att övergreppen kommer att fortsätta.

Vad gör man om man blir utsatt?
Du ska direkt säga nej.
Om det inte hjälper ska du skärmdumpa och ta screenshots av så mycket som möjligt av det som inte känns bra, allt detta ska du spara.

Om personen inte kan se att du blockar honom eller henne ska du göra det, om du tror att personen kommer att se det så loggar du ut. Sedan ska du prata med någon om vad som har hänt, helst en vuxen. Mamma, pappa, grannen, någon på skolan eller någon annan som det känns bra att prata med.

Sen ska ni tillsammans polisanmäla vad som hänt.

Statistik
Sexualbrott mot barn ökar varje år. Sedan 2015 har antalet ökat med hela 39 procent och antalet domar har gått upp från 251 till 350. Ett problem är att mörkertalet är stort, då flera av dessa brott inte anmäls eller läggs ned av polisen. Den största ökningen i Sverige har skett i Bergslagen, som har fått en ökning av sexualbrott på 88 procent sedan 2015. Det är nästan en dubblering av antalet domar om sexualbrott mot barn.

2022 släppte World Childhood foundation en rapport över en genomgång av 157 domar i svenska tingsrätter 2020 – 2021 gällande internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. Rapporten visade att av de drabbade var 11 procent pojkar och 89 procent flickor i åldrarna 2 – 17 år. När tingsrättsförhandlingarna ägde rum hade de hunnit bli mellan 5 och 23 år.

De åtalade var mellan 16 och 68 år och det antal barn som utsatts av varje åtalad skiftade från ett barn upp till så många som 83. Den vanligaste brottsrubriceringen var sexuellt ofredande och utnyttjande respektive grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Rapporten visar även att den mest vanliga plattformen var Snapchat som förekom i cirka 57 procent av totalt 685 enskilda fall. Instagram med 16,6 procent och spelet Star Stable med 12 procent, kom tvåa respektive trea på den listan.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
"Vill bara vakna upp!"

Det här är en påhittad dagboksanteckning som visar hur det kan kännas för någon som utsätts för grooming online. Även om offret i detta fall aldrig skrev en dagbok, är texten baserad på verkliga händelser som framkommit i en förundersökning. Det är en stark påminnelse om hur viktigt det är att prata om och förstå riskerna med att interagera med okända personer på nätet.

Läs mer
Grooming
Dagbok, 10 november 2015

Det här är en påhittad dagboksanteckning som visar hur det kan kännas för någon som utsätts för grooming online. Även om offret i detta fall aldrig skrev en dagbok, är texten baserad på verkliga händelser som framkommit i en förundersökning. Det är en stark påminnelse om hur viktigt det är att prata om och förstå riskerna med att interagera med okända personer på nätet.

Läs mer
Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!