Maria Dufva medförfattare till handboken om grooming

Publicerad 1 maj 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]I samarbete med Ulrika Rogland skickade vi förra året ut en handbok om grooming till alla elever i årskurs fem. I höst släpper vi en ny upplaga av handboken, och i år har vi med oss ytterligare en expert inom området grooming, kriminolog Maria Dufva. Handboken utökas med några sidor och skickas i augusti återigen ut kostnadsfritt till alla femteklassare.  

Maria Dufva är kriminolog och utbildar barn och vuxna i vad barnen möter och kan utsättas för på nätet, i chattar, spel och på sociala medier. Maria föreläser bland annat om hur man förebygger brottsutsatthet och har skrivit böckerna Mitt barn på nätet och Värsta bästa nätet 

Vad kommer du att lägga fokus på i handboken om grooming?
– Det mellanmänskliga, att det är spännande och roligt att leva på sociala medier och chattar kopplade till spel, men att så många barn helt i onödan blir utsatta för brott – och att de inte pratar om det. 

Vad var det som fick dig att bli intresserad av det här ämnet från början?
– Att jag såg att barn och unga behöver prata med en insatt vuxen om allt som händer dem på nätet: brott, främmande förfrågningar, jobbiga situationer samt allt annat som kan vara en utmaning med en skärm så lättillgängligt. 

Hur ser din bakgrund ut?
– Jag är uppvuxen på en hästgård i Östergötland och ägnade all min tid till hästar, jag tävlingsred på elitnivå tills jag var 20 år. När jag var 24 år började jag plugga lite allt möjligt på universitetetoch sedan satsade jag på psykologi och kriminologi och arbetade ett tag på en sluten anstalt. Därefter slutförde jag samtliga kurser på BRÅ och på universitetet i medling vid brott och konflikthantering. 2003 började jag arbeta på Stödcentrum för unga brottsutsatta och där var jag kvar till sommaren 2017 då jag började föreläsa på heltid om barns och ungas liv på nätet. 

Vilka är dina tre bästa tips till föräldrar angående barns säkerhet på nätet?
– Mina tips är: 

  • att skapa en trygg relation till ditt barn så att barnet vågar vända sig till dig oavsett vad som har hänt. 
  • att vara intresserad av allt ditt barn gör, inte bara om barnet gör något som du vanligtvis gillar. Hänger barnet på nätet ska du veta vad som händer där. Annars är du aktivt ointresserad av stora delar av ditt barns liv. 
  • att berätta i god tid att saker kan hända, men att det inte behöver hända. Och att om det händer något så ska ditt barn ha en trygg relation till någon vuxen de kan berätta för. De väljer inte alltid att prata med sina vårdnadshavare och även om det känns tungt är det något vi föräldrar måste hacka i oss – berätta därför vilka andra som finns i barnets liv: kurator, mentor, mor- och förföräldrar, BRIS, äldre syskon. 

Hur ska man prata om grooming i skolan?
– Alla barn har rätt till utbildning och jag anser att det även gäller utbildning om det som händer på nätet. Det är en omfattande grov brottslighet som begås mot små barn, men som hade kunnat förebyggas om alla barn hade varit rustade med ett säkerhetstänk, en rätt till självskydd och närvarande insatta vuxna som pratade om detta i god tid. Skolan och andra vuxna sätter en skärm i händerna på väldigt små barn i dag, och därför ligger det ett stort ansvar på vuxna att ge barnet de bästa förutsättningarna till ett tryggt och roligt liv på nätet. 

Barn pratar med oss om det som vi pratar med dem om. Vi visar genom våra samtal att ”det här ämnet både kan och vill jag prata med dig om”. Alltså gäller det att göra även lite mer laddade samtal till de mest självklara. Många barn jag har kontakt med blir förvånade över mitt enkla och självklara sätt att vara medveten om alla arenor de hänger på. Jag berättar att det som hänt dem är sååå vanligt och det gör att barnen känner sig lättade – det här har hänt även andra barninte bara mig. [/vc_column_text][ultimate_spacer height=”40″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”5020″ img_size=”600×255″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_cta h2=”Handboken om grooming” txt_align=”center” add_button=”bottom” btn_title=”Handbok om grooming” btn_color=”warning” btn_align=”center” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-hand-o-right” btn_add_icon=”true” btn_link=”url:https%3A%2F%2Faktivskola.org%2Futbildningsmaterial%2Fforaldrahandboken-2018-copy%2F||target:%20_blank|”]Grooming är ett växande problem som går längre och längre ner i åldrarna. Vi tror på att redan tidigt informera om riskerna med att ha kontakt med okända människor på internet. Klicka för att läsa mer om den nuvarande upplagan av handboken om grooming.[/vc_cta][/vc_column][/vc_row]

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer
Grooming
Hur fungerar expose-konton?

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Läs mer
Grooming
Ny skakande rapport om övergrepp på barn

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

Läs mer
Grooming
Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev