Möt Filip, 27 år som sexchattar med minderåriga

Publicerad 27 mars 2023

Filip som egentligen heter något annat, är 27 år gammal och arbetar som konsult. Han bär på en hemlighet som han inte berättar för någon, varken familj eller vänner. Filip sexchattar med minderåriga på chattforumet Omegle. Omegle är bara en av flera forum som dessa män använder sig av, vi vet att Snapchat, TikTok, Instagram och Facebook är populära forum, och även spelet Star Stable.

Filip berättar för Sveriges Radio:

-Många tjejer får sin enda bekräftelse så här. I skolan känns det som att de inte duger, mamma och pappa har inte riktigt tid. Det märks att de blir tillgivna till exempel. Det är mycket puss och kram-tecken som i sin tur ger dem bekräftelse.

Denna beskrivning har vi på Aktiv Skola hört många gånger, och just att föräldrar inte har tid har blivit ett allt större problem bland offren. Föräldrar måste bli mer medvetna om det här och måste även förstå sina barns känslor och behov bättre för att minska risken för att deras barn ska löpa risk att bli offer för sexualbrott. Psykologen Hanna Harnesk Hjortsberg bekräftar även Filips beskrivning när det kommer till bekräftelse då hon säger att tjejerna blir lockade på grund av sin sårbarhet. Hon påpekar även att tjejerna ofta är i underläge när de blir kontaktade eftersom männen för det mesta är äldre och har en agenda när de söker kontakt.

Filip är bara en av många män som sexchattar med minderåriga på chattforumet Omegle. Antalet förövare som är aktiva på dessa forum är fler än vad vi kan föreställa oss, och de kontaktar både tjejer och killar. Vi vuxna måste bli mer medvetna om problemet på alla plan och se till att få bättre koll på vad som händer i det digitala landskapet!

Anmäl dig till vår föreläsning för att öka din kunskap om sociala medier och sexualbrott och få konkreta verktyg för att hjälpa ditt barn att skydda sig på nätet!  

Lyssna på reportaget här!

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev