Möt Filip, 27 år som sexchattar med minderåriga

Publicerad 27 mars 2023

Filip som egentligen heter något annat, är 27 år gammal och arbetar som konsult. Han bär på en hemlighet som han inte berättar för någon, varken familj eller vänner. Filip sexchattar med minderåriga på chattforumet Omegle. Omegle är bara en av flera forum som dessa män använder sig av, vi vet att Snapchat, TikTok, Instagram och Facebook är populära forum, och även spelet Star Stable.

Filip berättar för Sveriges Radio:

-Många tjejer får sin enda bekräftelse så här. I skolan känns det som att de inte duger, mamma och pappa har inte riktigt tid. Det märks att de blir tillgivna till exempel. Det är mycket puss och kram-tecken som i sin tur ger dem bekräftelse.

Denna beskrivning har vi på Aktiv Skola hört många gånger, och just att föräldrar inte har tid har blivit ett allt större problem bland offren. Föräldrar måste bli mer medvetna om det här och måste även förstå sina barns känslor och behov bättre för att minska risken för att deras barn ska löpa risk att bli offer för sexualbrott. Psykologen Hanna Harnesk Hjortsberg bekräftar även Filips beskrivning när det kommer till bekräftelse då hon säger att tjejerna blir lockade på grund av sin sårbarhet. Hon påpekar även att tjejerna ofta är i underläge när de blir kontaktade eftersom männen för det mesta är äldre och har en agenda när de söker kontakt.

Filip är bara en av många män som sexchattar med minderåriga på chattforumet Omegle. Antalet förövare som är aktiva på dessa forum är fler än vad vi kan föreställa oss, och de kontaktar både tjejer och killar. Vi vuxna måste bli mer medvetna om problemet på alla plan och se till att få bättre koll på vad som händer i det digitala landskapet!

Anmäl dig till vår föreläsning för att öka din kunskap om sociala medier och sexualbrott och få konkreta verktyg för att hjälpa ditt barn att skydda sig på nätet!  

Lyssna på reportaget här!

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer
Grooming
En av världens största spelplattformar - ett paradis för groomare? 

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Läs mer
Grooming
Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming