SVT:s granskning visar att folk i resurssvaga områden idrottar mindre än folk i resursstarka områden. 

Publicerad 23 mars 2023

Skillnaden mellan barn och unga som idrottar och inte idrottar har bara växt de senaste åren. Det har kommit så långt att klyftan mellan aktiva barn och icke aktiva barn är den största någonsin, detta har lett till att SVT har gjort en närmare granskning i ärendet. Granskningen som SVT har gjort visar att detta problem är totalt kopplat till samhällsklass och föräldrarnas ekonomi.

Statistik framtagen av SVT visar för första gången stora skillnader mellan barn och unga som bor i resurssvaga områden och barn och unga som bor i resursstarka områden. I staden Partille som har en stark ekonomi bland familjer så idrottar ca 75% av alla barn och unga, medan Ryd i Skövde där familjer lever i helt andra förhållande så idrottar enbart 15% av alla barn och unga.

Det som chockar SVT är att linjen mellan resursstarka områden och resurssvaga områden är solklar. Alla resursstarka områden är i topp medan alla resurssvaga områden är i botten när man gör granskningen och det finns inga undantag. Alla resurssvaga områden hamnade under 40% sett till aktiva barn och ungdomar medan de resursstarka hamnade på 60-70%.

Idrottsrörelsen i Sverige har under en längre period fått statligt bidrag för att motverka detta. Även den nya regeringen vill ge 100 miljoner kronor per år till föreningsidrotten för att arbeta med integration och brottsförebyggande med hjälp av idrott. Många kritiker tror inte att lösningen ligger i att ge bidrag på den här nivån då de hamnar i de resursstarka områden istället för de resurssvaga områden.

Vi på Aktiv Skola har något som kallas för Idrottshjälpen där vi hjälper föreningar men även privatpersoner ekonomiskt. Det kan vara allt från medlemsavgifter som en ensamstående mamma inte har råd med till föreningar som behöver hjälp med ny utrustning. Vi märker både på antal ansökningar att klyftan har blivit större och att det behövs hjälp i de resurssvaga områden.

Vi vill göra skillnad, vill du? Läs mer här

Läs reportaget här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Intervju med skolsköterskan Maria från Maltesholm skola

Två snabba frågor till Maria som jobbar som skolsköterska på Maltesholm skola i Hässelby strand.

Läs mer
Hälsa
Intervju med skolsköterskan Deka från Prolympia idrottsskola

På Skolsköterskekongressen fick vi även chansen att ställa ett par snabba frågor till Deka som jobbar som skolsköterska på Prolympia idrottsskola.

Läs mer
Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!