Revolutionen

Publicerad 4 september 2018

Revolutionen handlar om en familj där föräldrarna har så mycket att göra att de inte har tid att tänka på att röra på sig och äta bra. Därför tvingas barnen ta saken i egna händer. Filmen är producerad av Pophunters och manus är framtaget i samråd med vår hälsoexpert Erik Hellmén. Han menar att föräldrar med små, enkla medel kan göra stora skillnader för barnens hälsa. Genom att promenera eller ta cykeln till skolan, göra gemensamma aktiviteter ute och inne samt laga mat tillsammans kan man snabbt förbättra barnens hälsa och välmående.

60 minuters rörelse per dag

Den nordiska rekommendationen för fysisk aktivitet för barn och unga är minst 60 minuters rörelse per dag, både med måttlig och hög intensitet. Men stillasittande aktiviteter har tagit över och allt färre får den grundläggande vardagsmotion som man behöver.

Goda och hälsosamma mellanmål

I Revolutionen vill vi med humor och utan moraliska pekpinnar få föräldrar att känna att de kan förbättra barnens hälsa och att det faktiskt kan vara relativt lätt. Filmen riktar sig i första hand till föräldrar med barn i skolåldern, och syftar till att påminna om vikten av daglig motion och bra mat. Vi har listat några goda och nyttiga mellanmålstips som lämpar sig att dela ut under föräldramöten i samband med att man har tittat på filmen. Ladda ner här.

Revolutionen passar självklart även som undervisningsmaterial för elever, och vi har i samråd med Erik Hellmén tagit fram diskussionsfrågor att jobba med tillsammans i klassrummet. Ladda ner här.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!