Sexualbrott mot barn ökar för varje år som går. 

Publicerad 17 mars 2023

”Där barnen finns, där finns också förövarna” ett citat från åklagare Emelie Källfelt. Idag ser vi allt oftare barn i digitala sammanhang, i appar som Tiktok, Snapchat, Instagram eller olika dataspel som Roblox och Star Stable. Emelie Källfelt poängterar att den digitala världen är en stor faktor till varför sexualbrott mot barn fortsätter att öka.

Sedan 2015 har antalet sexualbrott ökat med hela 39 procent, antalet domar har gått från 251 till 350. Ett problem är att mörkertalet är stort, då flera av dessa brott inte anmäls eller läggs ned av polisen. Den största ökningen i Sverige har skett i Bergslagen, som har fått en ökning av sexualbrott på 88 procent sedan 2015. Det är nästan en dubblering av antalet domar om sexualbrott mot barn.

Senast igår rapporterade Nerikes Allehanda att en 27-årig man döms till två års fängelse för att ha våldtagit ett barn på ett hotellrum 2018. Mannen hade tagit kontakt med barnet via internet och de hade bestämt en träff med varandra. Denna händelse är ett bevis på hur farligt det digitala landskapet är för barn och hur lätt det är för förövaren att nå ut till de som använder internet och sociala medier.

Vi på Aktiv Skola uppmanar vuxna att hålla koll på vad barnen gör online, att försöka få dem att förstå vilka risker som finns där, samt att prata med barnen för att få dem att berätta om något liknande inträffar. En anledning till att mörkertalet är så stort är att barn inte vågar berätta eller att de inte vet att de har blivit utsatta för ett sexualbrott.

Vi tipsar även anhöriga att ta del av vår föreläsning Nätsmart. Utbilda er inom ämnet och fråga oss om ni har några funderingar! Vi finns som en kunskapsbank med experter inom området.

Länk till föreläsning

Länk till vårt utbildningsmaterial

Länk till SVTs reportage

Länk till Nerikes Allehandas reportage

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!